Свят

Лондон забранява електронните цигари за еднократна употреба

  30.01.2024 12:28             
Лондон забранява електронните цигари за еднократна употреба

Продажбата на вейпове за еднократна употреба ще бъде забранена във Великобритания заради тревожното нарастване на популярността им сред деца и липсващите все още научни доказателства какво може да е дългосрочното им въздействие върху здравето на подрастващите.

Проучване е показало, че броят на пушещите ги малолетни в страната се е утроил през последните 3 години и вече 9% от учениците на възраст между 11 и 15 г. редовно използват ароматизирани тютюневи стикове, макар продажбата им официално да е забранена на лица под 18 г.

Британският премиер Риши Сунак обяви, че ще има специални законодателни промени, които ще гарантират по-големи правомощия на контролиращите органи да следят за спазване на забраната. Търговците, които не се съобразяват с нея, ще бъдат глобявани с 2500 паунда. Сунак увери, че електронните цигари ще продължат да бъдат достъпни за възрастните, които се опитват с тях да се откажат от традиционните. Вейповете обаче няма да се продават в примамващи подрастващите цветове и аромати, нито в еднократни и евтини опаковки.

Решението е част от стратегията на британското правителство за поколения без цигарен дим. То вече предложи да се забрани от следващата година продажбата на цигари за цял живот на всеки, роден след 2009 г.

“Въпреки че вейповете могат да играят роля в подпомагането на възрастните пушачи да се откажат от вредния си навик, децата никога не трябва да ги употребяват, тъй като дългосрочното им въздействие е неизвестно. Също така никотинът, който се съдържа в тях, може да бъде силно пристрастяващ, като отказът понякога причинява безпокойство, проблеми с концентрацията и главоболие”, пише в мотивите за новата забрана.