Свят

651 трафиканти на мигранти се намират в хърватски затвори

  30.01.2024 10:29             
651 трафиканти на мигранти се намират в хърватски затвори

Хърватските съдилища и затвори са затрупани със случаи на трафик на хора, съобщава в понеделник вестник "Вечерни лист", добавяйки, че 651 трафиканти на мигранти са задържани в хърватски затвори, предаде хърватската агенция ХИНА, цитирана от БТА.

През последната година почти няма ден, в който полицията да не е съобщавала за заловени мигранти и трафиканти на мигранти. Според изявленията и самопризнанията на някои трафиканти пред хърватските съдилища те печелят по 2000 евро на мигрант, ако лицето бъде доведено до уговорената дестинация. Въпреки че хърватската полиция хваща мигранти и трафиканти по цялата граница, тя е най-натоварена на границата с Босна и Херцеговина, което прави Окръжния съд в Карловац съдът, който е най-затрупан с дела за трафик на хора.

Мигрантите идват от цял свят, дори от Китай, Молдова и Индия. След като полицията ги залови, съгласно закона те получават седемдневна виза, през което време трябва да напуснат Хърватия и ЕС. Мигрантите използват това време, за да намерят други маршрути, за да отидат на запад.

Заловените трафиканти от друга страна остават в хърватската съдебна система няколко години в зависимост от произнесената присъда. Съдиите казват, че винаги им се дават присъди затвор. Това престъпление се наказва с от една до осем години затвор или от три до дванадесет в случаите, когато е застрашена безопасността на гражданите, което се случва все по-често. Съдиите казват също, че осъждат трафикантите на лишаване от свобода над предвидения от закона минимум, пише "Вечерни лист", на който агенциите се позовават.