Свят

Дронове прехвърлят кокаин от Естония в Русия

  27.01.2024 14:46             
Дронове прехвърлят кокаин от Естония в Русия

В Ленинградска област е разкрит канал за контрабанда на наркотици от Естония - става дума за прехвърляне на големи количества кокаин и хашиш с FPV дронове през река Нарва, съобщи източник от правоохранителните органи за РИА Новости.

По думите му все още няма задържани, разследването продължава.

Естонците, организирали канала, се опитвали да вербуват ветерани от Северния военен окръг, които са били оператори на такива дронове на фронта, каза източник от правоохранителните органи.

В същото време бивши боец ​​от групировката Вагнер, когото се опитали да вербуват, разказа кой и как се е обърнал към него с такова предложение.

Миналото лято той се върнал от командировка в зоната на Северния военен окръг, когато стар познат, естонски гражданин, се свързал с него и му предложил да направи пари чрез транспортиране на наркотици от балтийските държави с дронове в Русия.

Според бившия вагнерист той се запознал с естонския си „приятел“ Александър, когато излежавал присъда в колония. Той бил гражданин на Естония, живял е в Талин, след това в Ивангород в Ленинградска област.

Според естонеца контрабандистите имали „много стока“. Вербовчикът подчертал, че те могат да изпратят „колкото наркотици могат да бъдат транспортирани“ в Русия.

"Ние преговаряхме дълго време и в резултат на това се въздържах от тази работа. Мисля, че ще намерят някой друг. В кореспонденцията те открито заявиха, че набират оператори на дронове, правили са това преди и в бъдеще планират да се използва още по-сериозна техника, която да поема по-тежък товар, за да се увеличат доставките“, заяви събеседникът на агенцията.