България

Обявиха огнище на птичи грип в Пловдивско

  25.01.2024 13:27             
Обявиха огнище на птичи грип в Пловдивско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в Брезово, Пловдивско. 

Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на патици мюлари, находящ се в землището на Брезово. В животновъдния обект се отглеждат около 9 000 патици мюлари. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните. 

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попада гр. Брезово и с. Чоба, общ. Брезово; обл. Пловдив и 10-километрова наблюдавана зона – област Пловдив, община Брезово: селата Тюркмен, Генерал Николаево, Отец Кирилово, Дрангово, Златосел, Болярино, Зелениково и град Раковски; област Стара Загора, община Братя Даскалови: селата Православ, Колю Мариново, Гранит и Верен.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.