България

Малка улична библиотека се появи в Русе

  24.01.2024 11:25             
Малка улична библиотека се появи в Русе

Малка улична библиотека се появи в Русе. Тя се намира в района на Пантеона, между улиците "Вардар" и "Бистрица".

Там всеки може да остави или вземе книга, да я върне или задържи, както и да я даде на друг човек, за да я прочете.

Идеята хрумнала на Ина Ангелова след като видяла такава библиотека в Англия докато била на студентска бригада и решила да направи нещо подобно и в града.

Веднага към библиотеката имало голям интерес, въпреки притесненията, че може да не оцелее дълго и да бъде изпочупена. Идеята е книгите да бъдат предавани от човек на човек, за да може повече хора да ги прочетат.

Ина споделя, че в библиотечката може да се намери разнообразно четиво, на различни езици и тематика, както и немалко книги за деца, които веднага се разграбвали. Нели Николова има три деца, които също редовно си вземали книжки от библиотеката и след това ги връщали, за да може и други деца да ги прочетат.

Освен това, тя самата разлиствала страниците на старите книги, които хората оставят там. Ина смята да направи улична библиотека за ясла номер 4, като по този начин благодари за грижите, които полагат там за дъщеря ѝ.

Също така, младата жена се надява, че ще може да превърне цялата стена в място за книги, но за това й трябва помощ. Има и идея да направи улични библиотеки във всеки квартал.