България

Най-много нарушения на шофьорите у нас са за превишена скорост

  24.01.2024 09:20             
Най-много нарушения на шофьорите у нас са за превишена скорост

Над 90% от нарушенията на шофьорите през последния месец са за превишена скорост. Това сочат последните данни, предоставени от Министерството на електронното управление (МЕУ).

Оттам допълват, че водачите са платили над 17 000 невръчени електронни фишове и наказателни постановления онлайн през електронната система (еПлащане). Това съобщиха от

Справката е направена за времето от средата на месец декември миналата година до момента, като събраната сума е на стойност над 1,3 млн. лева.

Възможност за получаване на известия за невръчени електронни фишове и наказателни постановления по Закона за движение по пътищата през Системата за сигурно електронно връчване на МЕУ има от 27 октомври 2023 г. До момента са изпратени близо 205 000 известия за невръчени глоби по телефона (чрез SMS или Viber). За същия период, по електронна поща, през системата са изпратени над 88 000 известия.

От МЕУ напомнят, че в съобщенията по Viber и електронна поща се съдържа информация за регистрираното нарушение, като се предоставя и възможност за директно заплащане на задължението. За това не е нужно потребителят да има регистриран профил в системата. Няма необходимост от идентификация чрез електронен подпис, персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или НОИ. При получаване на SMS гражданите могат да направят проверка за задължения в портала за електронни услуги на Министерство на вътрешните работи, както и да извършат плащане.

Близо 41 000 глоби са връчени по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване на МЕУ. За потребителите с регистриран профил е налична възможност за получаване на самия документ - електронен фиш или наказателно постановление. Най-високата глоба, платена през системата на МЕУ, е на стойност 1760 лева с включена отстъпка (2200 лева без отстъпката от 30%, която се предоставя, ако задължението е погасено до 14 дни след неговото връчване). /news.bg