България

Млад мъж от Добрич и семейството му станаха жертви на хакер

  22.01.2024 12:00             
Млад мъж от Добрич и семейството му станаха жертви на хакер

Зачестяват случаите на откраднати самоличности във Facebook. Млад мъж от Добрич и семейството му са жертви на хакер, който ги изнудва за пари. Заплашва ги, че ако не си платят, техни интимни снимки, които си разменяли чрез месинджър, ще станат публично достояние.

На 14 януари Николай Николов разбира, че е станал жертва на атака, след като профилът му във Facebook е откраднат. "Веднага си направих нов профил, за да предупредя приятелите си, че това не съм аз. На 15-и отидох в РПУ-Добрич да си сменя личната карта, защото е откраднал и нея, снимана от двете страни. Въпросното лице се свърза с нас още на 15-и, изпрати ми лична карта и поиска пари, за да ми върне профила. Аз му казах, че няма да му дам никакви пари", споделя той пред NOVA.Хакерът изпраща линк, чрез който да му бъдат преведени средствата, но Николай не го отваря и затова не знае за каква сума го изнудват.

"Когато видя, че няма да получи пари, чрез профила ми е изтеглил всичките ми снимки – на мен, на съпругата ми. С тях ни държи в момента, заплашва, че щял да ги изпрати на всичките ни близки и познати", разказа още Николай.

Изнудвачът тегли и цялата кореспонденция от чата на жертвата си. "Снимки на всичките ни деца има вътре, с актове за раждане. Праща снимки на децата ми, на които имат предпазни маски на лицето и иска пари, уж за лечение. Пълна лъжа е, че децата ми имат заболявания. За мен семейството ми е най-святото нещо и никой не може да се подиграва с това", категоричен е Николай.

Той и новият собственик на профила му в социалната мрежа комуникират чрез дигитален преводач. Според регистрацията на хакера той се намира в Кот д'Ивоар.
"Впоследствие се свърза и със съпругата ми. Показа ѝ снимки нейни снимки по бельо ио заплаши да ги изпрати на всички. Денонощно сме обект на психоатаки. Пуснахме безброй имейли към Meta", посочва мъжът.

Въпреки всички верификации, на които го подлагат от Facebook, и стотиците докладвания от приятели, откраднатият профил не е заличен и до днес. А Николай иска, ако не може да си го върне, той директно да бъде изтрит.

Потърпевшият е подал и жалба в полицията.

"В Първо РПУ в Добрич молбата ми беше отхвърляна два пъти. Казаха ми да пусна жалба към "Киберпрестъпност". Обадих се и един господин ми заяви, че няма как да попречат на пускането на снимките в интернет и ме посъветва да не плащаме на хакера. Каза още, че процедурата за реакция е бавна и дори да пусна официална жалба, то тя ще бъде обработена след време", обясни Николай.

От Областната дирекция на МВР в Добрич уточниха, че не разполагат с кадри за киберсигурност и тези жалби се препращат в ГДБОП.

"Докато излезе новата ми лична карта, старата е активна и може да правят с нея, каквото си искат. Това е киберпрестъпление, но тук, в нашата държава, явно не е", не крие гнева си потърпевшият.