Събития

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

  03.12.2023 08:00             
Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза председателят на организацията Светла Буюклийска. Тя е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава сдружението точно преди три години, след като става свидетел на разрушаването на една от най-красивите стари къщи във Враца. Идеята ѝ  е да привлече общественото внимание към старите къщи и тяхното опазване. 
"Нашата роля беше да обърнем вниманието на обществото, съзнанието на хората върху този страхотен проблем, който го има в цяла България. Смятаме, че за три години е постигнато. Вече се пише на тази, много хора започнаха да публикуват, разгоря се тази идея между архитектурата и историята, което е основната цел, защото градските къщи говорят... Това са къщи, обикновено в центъра на всички български градове, на най-апетитните парцели. Оттам и интересът на съвременните предприемачи да бъдат бутани. Изследвайки проблема, стигнахме до заключението, че има големи дупки в Закона за културното наследство. Съзнателно или не има лобистки настроения в този закон, който на първо четене изглежда перфектен. Но когато започнахме да задълбаваме, ние работим със специалисти, се вижда, че законът е направен така, че тежестта пада изцяло върху собствениците. Нещо, което е непосилно от две гледни точки. Първата е финансова, защото обикновено тези къщи, те са върнати на собствениците, но те имат големи трудности с проекти и озаконяване на проекти... Втората част е, че се изискват специални материали и начин на реставрация, но вече нито има майстори, знаете, че са затворени училищата по занаяти и всичко. И оттам нататък собствениците предпочитат да им бутнат къщата, да построят жилище и да им дадат един-два апартамента, отколкото да се разправят."
От красивите къщи се ползва цялото общество. От тях се ползва и туризмът, но тази връзка не е потърсена в Закона за културното наследство, добави Светла Буюклийска. Освен това, по думите ѝ, законът е направен така, че не дава възможност да е атрактивно човек да е собственик на стара къща.
"Поканени сме да направим една от нашите изложби в Народното събрание и да внесем искане за промяна на Закона за културното наследство именно в тази част, която касае градските къщи. Защото красивите обществени сгради - храмове, оперни театри, драматични театри, всичко това е собственост на община, на държава и те го поддържат по някакъв начин. Но градските къщи, те остават незащитени от този закон и остават стръв за хора, които искат да печелят, без да се интересуват от историята на градовете... Трябва да има едно условие, когато се купува такъв имот, да се сложи някакъв срок, в който да бъде възстановен, защото той е със статут на културно наследство..."
От сдружението очакват предложението им да бъде подкрепено от всички народни представители от Северозападна България. 

Снимка: фейсбук