Събития

Във Видин обявиха резултатите от конкурса, посветен на екзарх Антим I

  02.12.2023 14:00             
Във Видин обявиха резултатите от конкурса, посветен на екзарх Антим I

Резултатите от националния конкурс, посветен на живота и делото на екзарх Антим I,  бяха обявени на церемония във Видин. Темата, по която работиха автори от цялата страна е „Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот". Видинският митрополит Даниил приветства присъстващите.
"В навечерието на 135-ата годишнина от упокоението на приснопаметния български екзарх Антим I ние сме се събрали именно да почетем неговата светла личност, да си спомним за него и като опресним този спомен действително да подражаваме на неговата вяра и на неговия живот."
Творбите на участниците в конкурса са оценени от жури, ръководено от Боян Ангелов, поет и председател на Съюза на българските писатели. Сред отличените е видинчанката Вяра Казакова, която взе втора награда в раздел "Поезия".
"Аз през цялото време, което ми беше необходимо, за да създам стихчето се ръководех от неговия изключителен живот. Посвещавам наградата си и благодаря и на екипа, който винаги е зад мен, екипа на детска градина "Русалка", по повод на което и създадох това стихотворение и много ви благодаря!"
Отличени автори прочетоха свои произведения. На церемонията бе представен и сборник с творби от първото издание на конкурса, проведено преди година. 

Източник и снимка: Радио Видин