Свят

Близо 4000 търговци на автомобили молят Байдън да забави развитието на електромобилите

  02.12.2023 13:46             
Близо 4000 търговци на автомобили молят Байдън да забави развитието на електромобилите

Група от 3 882 търговци на автомобили са изпратили официално писмо до президента на САЩ Джо Байдън с молба да забави темпото на популяризиране и продажби на електрически автомобили в бъдеще. Те цитират редица опасения, които неговата администрация може да реши.

В писмо от 28 ноември 2023 г. дилърите казват, че макар електромобилите да са идеални за много хора, то „търсенето им към днешна дата не е в крак с големия поток от електромобили, навлизащи в нашите представителства“. Писмото също така казва, че правилата за продажби са нереалистични въз основа на текущото и прогнозираното клиентско търсене.

В очите на търговците основният проблем на навлизането масово на електрическите автомобили е слабото развитие на инфраструктурата за зареждане. Отбелязва се още, че клиентите, които нямат възможност да зареждат вкъщи, са принудени да разчитат на обществената мрежа, но тя не е достатъчна.

Освен това търговците отбелязват, че някои клиенти трябва да се справят и с лошото време, което значително намалява пробега, други се сблъскват с липса на зарядни станции по магистралите, а им се налага да карат на дълги разстояния, а трети трябва да теглят ремаркета, което също значително намалява пробега.

Но си струва да отбележим, че дилърите не се грижат само за своите клиенти. Те инвестират десетки милиони долари годишно в лобиране, за да повлияят на различни разпоредби, защото те наистина не обичат конкуренцията и са готови да харчат, за да избегнат загуби в бъдеще.

Проучванията показват, че търговската надценка сама по себе си е отговорна за от 35 до 60% от цялата инфлация, свързана с увеличенията на цените на автомобилите в САЩ.