Свят

Володимир Зеленски: Войната с Русия е в нова фаза с настъпването на зимата

  02.12.2023 12:43             
Володимир Зеленски: Войната с Русия е в нова фаза с настъпването на зимата

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия е в нов етап, като се очаква зимата да усложни бойните действия след лятната контраофанзива, която не доведе до желаните резултати поради трайния недостиг на оръжия и сухопътни сили, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки неуспехите обаче Зеленски заяви, че Украйна няма да се предаде. "Имаме нова фаза на войната и това е факт", каза Зеленски в ексклузивно интервю за Асошиейтед прес , дадено в Харков в Североизточна Украйна. "Зимата като цяло е нова фаза на войната", заяви той.

Запитан дали е доволен от резултатите от контраофанзивата, той не отговори еднозначно.

"Вижте, ние не отстъпваме, доволен съм. Сражаваме се с втората (по сила) армия в света, доволен съм", каза той, визирайки руските военни. Но добави: "Губим хора, не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да бъда доволен, но и не мога да се оплаквам твърде много".

Зеленски също така изрази опасения, че войната между Израел и "Хамас" заплашва да засенчи конфликта в Украйна, тъй като конкуриращите се политически програми и ограничените ресурси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев.

Тези опасения се засилват и от вълненията, които неизбежно възникват в годината на изборите в САЩ, и от потенциалните им последици за страната му, която видя, че международната общност до голяма степен се обедини около украинската кауза след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г., предаде БТА.

Дългоочакваната контраофанзива, подкрепена от десетки милиарди долари западна военна помощ, включително тежко въоръжение, не доведе до очакваните пробиви. Сега някои украински служители се притесняват дали по-нататъшната помощ ще бъде толкова щедра. В същото време запасите от боеприпаси са на изчерпване, което заплашва да доведе до спиране на украинските бойни действия, отбелязва АП.