Свят

Сингапур и Цюрих са най-скъпите градове в света

  02.12.2023 07:10             
Сингапур и Цюрих са най-скъпите градове в света

Сингапур и Цюрих делят първото място в класацията на най-скъпите градове в света на "Икономист интелиджънс юнит", следвани от Женева, Ню Йорк и Хонконг, предава Ройтерс. Според мозъчни тръст глобалната криза с разходите за живот далеч не е отшумяла, посочва БТА.

Цените на 200 най-често употребявани стоки и услуги в глобален план са се увеличили на годишна база средно със 7,4 на сто в местна валута, което е спад спрямо рекордното повишение от 8,1 на сто през миналата година, но е "значително над средното ниво, регистрирано през периода 2017-2021 г.", се посочва в доклада.

Сингапур е бил на първо място в списъка в девет от последните 11 години заради високите цени в няколко категории. Градът държава поддържа най-скъпите цени на транспорта, заради строгия контрол върху броя на автомобилите. Той е и най-скъпият по отношение на дрехите, храните и алкохола.

Изкачването на Цюрих се дължи на силата на швейцарския франк, както и на високите цени на храните, домакинските стоки и развлеченията.

Женева и Ню Йорк делят третото място, Хонконг е пети, а Лос Анжелис - шести.

Азия се радва на относителто по-малко поскъпване от други региони, се казва още в доклада.

Китайските градове падат в класацията, като най-сериозен е спадът на Нанцзин, Вуси, Далян и Пекин, както и на японските Токио и Осака.