Лайфстайл

Как да се справим с напуканите от студа устни през предстоящата зима

  01.12.2023 09:30             
Как да се справим с напуканите от студа устни през предстоящата зима

Със започването на зимния сезон е добре да се погрижим както за хидрацията на кожата ни, така и за тази на устните ни. Свойствата на кожата на устните са такива, че тя губи влага до 10 пъти по-бързо, в сравнение с кожата на другите части на тялото.
Сухите, напукани, а понякога дори кървящи устни предизвикват неудобство не само заради неприятния им вид, но и заради дискомфорта, който създават.
По-важното е, че напуканите устни могат да бъдат признак за някакъв проблем в организма , но една от най-често срещаните причини се дължи на климатичните условия.
Специалистите съветват при подобни проблеми да се ограничи излагането на изсушаващи съставки – ретиноиди, алфа- и бета-хидрокси киселини и сулфати. 
При неблагоприятни метеорологични условия, като студена и ветровита среда е желателно да предпазим устните си от "директен сблъсък" със студа, като ги покрием с шал.
Какво да правим, ако вече страдаме от напукани и сухи устни? 
Ако вече устните ни са сухи и напукани, то трябва да си вземем хидратиращи серуми и кремове, които задължително са хипоалергенни. Продуктите, които използваме трябва да са без аромати, а съставът им да бъде максимално опростен, за да се сведете до минимум шансът от предизвикването на допълнително раздразнение на кожата.