Свят

Сърбия купи документа, с който Хитлер е наредил нападението над Югославия

  30.11.2023 16:40             
Сърбия купи документа, с който Хитлер е наредил нападението над Югославия

Република Сърбия е купила директива номер 25 от 27 март 1941 г., с която германският канцлер Адолф Хитлер е издал нареждането за нападение на Кралство Югославия и Кралство Гърция, съобщи сръбската национална телевизия РТС.
„По инициатива на Музея за жертвите от геноцида (в Белград) и молба на сръбския президент Александър Вучич, сръбското правителство осигури необходимите средства за купуване на един от най-значимите документи в целокупната история на сръбския народ“, пише в съобщение на сръбското правителство.
Директива номер 25, подписана от Адолф Хитлер, има тринадесет оригинала, като един от тях вече е собственост на Сърбия.
С издаването на нареждане за начало на военни действия срещу Кралство Югославия и Кралство Гърция, се означава и началото не четиригодишна война в двете страни.
Документът съдържа и нареждане за изпълнение на "брутални въздушни нападения и денонощно бомбардиране на Белград", както и готовност след окупацията на Югославия части от територията ѝ да бъдат предадени на България и Унгария. С „политически обещания към хърватите, е било поощрено и вътрешното политическо напрежение“.
„Този безценен документ и исторически източник, който от днес се намира в притежание на Сърбия, същевременно представлява и зловещо предвещание за многобройните драматични, трагични, но и геройски събития, които са белязали периода на Втората световна война на територията на Кралство Югославия“, отбелязва се още в съобщението на правителството./ БТА