Събития

В ПГО “Елисавета Багряна” - Бяла Слатина отвори врати новата училищна библиотека

  02.12.2023 16:00             
В ПГО “Елисавета Багряна” - Бяла Слатина отвори врати новата училищна библиотека

За пореден път ПГО "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина заяви своята амбиция да защити името си на иновативно училище - “титла”, която завоюваха от тази учебна година. По една от националните програми в образованието, по които работи - НП “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”, Модул “Севременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт”, успяха да сътворят тяхното красиво, духовно и богато наситено кътче - новата училищна библиотека.
"Знаем, че изкуството да се пише и чете не е само част от човешката цивилизация - то е основа на цивилизацията. Казват още, че книгите са паметта на човечеството. Каква би била съдбата на нас, българите, ако преди повече от 1 100 години, едва две столетия от образуването на нашата държава, солунските просветители не бяха създали писменост и дар на вси славяни книга да четат! И днес, след толкова хилядолетия, едва ли бихме си представили живота без книгите във всичките й форми? От най-ранно детство, преди да сме се научили да четем, държим в ръцете си книжка с картинки. После букварите, училището с учебниците, уроците по литература, които ни отварят чудния свят на книгата. Свят, в който се оглеждаме, потъваме, страдаме и се радваме, мечтаем и се възвисяваме…
Тази възможност предоставихме на своите ученици с нашата библиотека, изграждането на която също беше подвластно на иновативните ни идеи - да бъде светла, просторна, раздвижена. В нея са обособени отделни кътове за четене, водене на записки, слушане на музика, компютърни игри и изготвяне на презентации, рафтове с различни по жанрове и предназначение книги. Няма ги строгите, високи и скучни книжни рафтове, както сме свикнали да си представяме една библиотека. Мебелите са пъстроцветни, нетрадиционни, истинско предизвикателство! Тук по новому, в спокойната и тайнствена атмосфера сред книгите, може да се провеждат уроци, да се подготвят празници, да се пренасяме в приказния свят на доброто и злото, да се случват интересни събития…", заяви директорът на гимназията Галина Яхова.
Такова прекрасно събитие бе откриването на училищната библиотека в ПГО “Елисавета Багряна” на 28 ноември тази година. Гости на събитето бяха г-жа Свелина Берова - секретар на НЧ “Развитие - 1892г.” - Бяла Слатина и г-жа Валентина Бобойчева - главен библиотекар в библиотеката при читалището, които им подариха свитък от книги и цветя да красят новото помещение. 
С любопитство, интерес и наслада присъстващите колеги и ученици приеха гостуването на г-жа Красимира Милчева - поет, журналист и учител в училището, която представи новата си стихосбирка “Спомен за обичане”. В прекрасния и художествено издържан сценарий, подготвен от учителя по литература г-жа Маргарита Георгиева, се включиха и изявиха няколко ученици със стихове и впечатления, други зададоха интересни въпроси на авторката. В кратко интервю тя сподели мисли за книгата като извор на знания, за ползата от четенето и необходимостта чрез него младите хора да изграждат ценности и характер, да се потопят в необятния свят на словото и да черпят вяра, вдъхновение и опит. В отговори на въпросите към нея, г-жа Милчева очерта своя творчески и житейски път, белязан с много от уроците, получени от досега й с книгите.
Това беше нашата поредна крачка към новото, иновативното, истински полезното в училищната дейност и в стремежа да се превръщат в мерило за успехи и просперитет не само на територията на Белослатинската община.

"Ние вярваме, че с общите усилия на учители и ученици, ще изграждаме нашето училище по-добро, по-съвременно, като наш общ дом, с повече знания и възможности за пълноценна професионална реализация. Ще работим още по много проекти, ще множим успехите си. За да може след време достойно да заявим: “Работихме, успяхме, победихме!”, заяви Яхова.