Събития

Кметът Каменов: Имам забележки за снегопочистването на Враца, но обемът сняг, който падна за 12 часа беше огромен

  28.11.2023 11:53             
Кметът Каменов: Имам забележки за снегопочистването на Враца, но обемът сняг, който падна за 12 часа беше огромен

Ситуацията със снегопочистването на Враца бе една от най-дискутираните теми по време на днешното редовно заседание на общинския съвет. Пръв темата повдигна съветникът от БСП Иван Иванов, който заяви, че общината не се е справила със снегопочистването, много хора са били без електричество и положението около детските градини и училищата втори ден е плачевно. Съветникът поиска да разбере дали общинското предприятие БКС е имало планове и графици за справяне със ситуацията, какви заповеди са издадени, какви са били приоритетите и каква сума е изразходена за снегопочистването.

Кметът Каменов обясни, че през цялото време е бил на терен и също има забележки, но обемът сняг, който е паднал е бил огромен.

„По отношение на качеството, аз също не съм доволен. Имам огромни забележки, но не забравяйте, че обема който падна за 12 часа беше огромен. Снегът, който валя във Враца беше три-четири пъти повече отколкото в други общини, който бяха в бедствено положение, а ние бяхме с частично такова. Ситуацията беше изключително сложна. Снеговалежът беше толкова обилен, че 15 минути след като минаваше снегоринът и се връщахме пак с машината все едно не беше чистено. В много от европейските държави в такива ситуации затварят пътищата за основно почистване. На голяма част от улиците имаше и паркирани автомобили, които пречиха да се почисти пътното платно. Цяла нощ машините са чистили, както и тези на арендаторите, просто не успяха да се справят с обема. Понякога с природата не можем да се борим, колкото и да полагаме усилия, колкото и да искаме, понякога тя е по-силна от нас.

Имаше места, където не беше предвидена необходимата техника, която трябваше да влезе. Имаше улици, на които можеше много по-добре да се реагира по отношение на предварителната информация за преместване на автомобилите“, заяви Каменов, като допълни, че има забележка и по отношение на осоляване на тротоарите.

Вчера цялата общинска администрация и всички предприятия са били на терен и са помагали при почистването и осоляването, за да бъде проходимо.

Каменов благодари на общински съветници, фирми и хора, които са се включили активно и безвъзмездно при справянето с тежката ситуация.

„В такива ситуации трябва да бъдем много по-активни и обединени“, каза кметът на Враца.

Становище за снегопочистването в града изказа и общинският съветник Томас Петров, който призова да се потърси отговорност от управителя на БКС, като в отговор кметът подчерта, че пропуски има, но това не е повод за такива мерки и една оставка няма да реши проблема.  

На следващото заседание на местния парламент ще стане ясна и точната сумата изразходена за снегопочистването във Враца.