Спорт

В Бяла Слатина организират международен турнир по сумо

  28.11.2023 11:40             
В Бяла Слатина организират международен турнир по сумо

Спортен клуб по джудо и сумо Чавдар-2015 от Бяла Слатина организира международен турнир по сумо за деца. Състезанието ще се проведе на 2 декември в спортната зала в Бяла Слатина. Участие ще вземат млади състезатели от страната и чужбина на възраст от 10 до 18 години. Подобна надпревара се организира за първи път в България, обясни за Радио "Видин" Маргарита Тумпалова, треньор в клуба.
"Нашият клуб като член на федерация "Сумо" е от 4 години и ходим всяка година на Европейски. Децата имат отлични резултати и решихме да направим турнир по сумо. Ние сме първите, които организират такова нещо. Турнирът е за купата на кмета. От нашия клуб около 40 деца ще участват. Това е спорт номер 1 в Япония и пред джудо и пред карате и пред всичко. В България към момента има може би 15, 16 клуба и точно затова искаме ние да го популяризираме този спорт. В сумото първо трябва да си много умен, това е борба, която е за няколко секунди. Дисциплина, сила си трябва, но най-вече мислене, много интересен спорт е... 10:00 ч. е откриването, 10:30 ч. започват борбите в събота, 2 декември. Награди, медали, грамоти, отборни купи ще раздаваме, всичко сме подготвили...За първи път в България се организира такова нещо..." 
Международният турнир по сумо за деца се организира със съдействието на община Бяла Слатина.
Наскоро Спортен клуб по джудо и сумо "Чавдар-2015" Бяла Слатина участва в Европейско първенство по сумо в Швейцария, където се представи успешно. Състезателят Симеон Пенев завоюва пети пореден медал от този форум, допълни Маргарита Тумпалова.