България

Земеделският министър: Производителите ни взимат максимални помощи по регламент на ЕС

  26.11.2023 15:49             
Земеделският министър: Производителите ни взимат максимални помощи по регламент на ЕС

Таванът за подпомагане на оранжериите в цяла Европа е един и същ. Нашите производители взимат максималното подпомагане - както всички останали държави в ЕС. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев в студиото на "Събуди се" по Нова.

Той обясни, че исканията на земеделците са таванът на подпомагането да падне изцяло. Министърът обаче обясни, че той се определя с регламент от ЕС и е еднакъв за всички страни-членки. Според закона таванът не може да се махне. Българското правителство е успяло да го повиши с 30 хил. евро - на 280 хил. евро общо.

44 млн. лв. са налични и министерството търси начин, по който законово да ги разпредели на производителите. Това се налага, защото европейският регламент не рарешава подпомагане в такива размери.

"Дойде един човек за 5 месеца и съсипа българското земеделие - това са оправдания. Никой не отрича, че в българското земеделие обстановката е много тежка. Колкото и пари да им дадем, все няма да им стигат", заяви той.

Вътев обясни, че е бил човек от земеделския бранш преди да стане министър и е абсурдно да бъде обвиняван, че не работи в негова полза.

Снимка: "24 часа"