България

Бедствено положение в Шуменско, обявиха понеделник за неучебен ден

  26.11.2023 14:27             
Бедствено положение в Шуменско, обявиха понеделник за неучебен ден

В девет от общините на територията на област Шумен се обявява бедствено положение. Това реши на свое заседание Областният щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия под ръководството на областния управител проф. Добромир Добрев, съобщиха от областната администрация.
Съгласно заповедта на областния управител в бедствено положение са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през следващите 24 часа, считано от 10:00 часа днес. На заседанието присъства и кметът на община Шумен проф. Христо Христов.
За община Шумен решението относно обявяване на бедствено положение ще бъде взето по-късно днес след анализ на ситуацията. 
Нарушаване на електроснабдяването има във всичките десет общини поради аварии в електропреносната мрежа. Все още екипите на „Електроразпределение Север“ не са достигнали на място и не са установени мащабите на пораженията по мрежата. По първоначална информация без електрозахранване са голяма част от общините Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен без град Шумен. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са населените места без вода, екипите на дружеството все още не могат да оценят състоянието на съоръженията.
В момента град Шумен е без вода поради проблем с подстанция 1300. Екипите на „Електроразпределение Север“ и на "Водоснабдяване и канализация" - Шумен започват работа за максимално бързо възстановяване на щетите, посочват от областната управа. 
По отношение на пътищата сериозен проблем създават голямото количество паднали дървета и клони по основните пътни направления, което е пречка за тяхното бързо разчистване и пускане за движение. Съвместно с екипите на държавните горски и ловни стопанства на Североизточното държавно предприятие се създава организация и започва бързото премахване и отстраняване на дърветата от пътя.
На този етап затворени за движение са пътищата Шумен-Силистра, Шумен-Разград, въведено е временно ограничение на движението по Ришкия проход за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона по автомагистрала "Хемус" в посока към Варна. Ограничено е движението по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички моторни превозни средства.
В бедстващите общини в понеделник, 27 ноември, няма да има учебен процес, допълват от областната администрация в Шумен.

Бедствено положение е обявено и в Силистра и Разград.