Свят

Разкриха над 39 заподозрени за онлайн педофилия в Западните Балкани

  21.11.2023 16:40             
Разкриха над 39 заподозрени за онлайн педофилия в Западните Балкани

Над 39 заподозрени са идентифицирани в голяма операция срещу онлайн сексуално посегателство срещу деца в Западните Балкани, в която участва и хърватската полиция, съобщи  хърватското министерство на вътрешните работи, предаде агенция ХИНА.

Целта на операцията, в която заедно с Хърватия участваха и правоприлагащите органи на Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Унгария, беше разкриване на онлайн сексуално насилие над деца и предотвратяване на нови случаи, както и защита на потенциални жертви и наказване на извършителите.

По време на операцията, продължила от 6 до 19 ноември, хърватската полиция идентифицира осем извършители, направи девет претърсвания в домовете на заподозрени и иззе повече от 50 устройства за съхранение на данни.

В хода на операцията е идентифицирано едно дете от Хърватия, за него са положени съответните грижи и е прекратено всяко по-нататъшно посегателство.

Полицията потвърди, че хърватските граждани, заподозрени по случая, са извършили седем криминални деяния и че някои от разследванията продължават.

Операцията се ръководи от словенската полиция и се координира от Европол като част от Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи (EMPACT).

Бяха извършени четиридесет и едно претърсвания в участващите държави като продължение на разследвания за споделяне на снимки и видеоклипове, показващи сексуално посегателство срещу деца. В резултат са арестувани трима заподозрени и са повдигнати обвинения за престъпления, свързани с разпространение на снимки, показващи посегателство над деца предаде БТА.

По време на операцията са иззети над 200 предмета със снимки или видеозаписи на сексуално насилие над деца, включително компютри, мобилни телефони, компютърни сървъри и карти- памет.

Европол помогна за обмена на информация между участващите страни, за проверката на конфискуваните материали и предостави разузнавателни данни с цел продължаване на разследванията в региона и извън него, уточниха от министерството.