Събития

Библиотеката в Монтана кани на среща с писателя - разказвач на „приказки от Северозапада“

  21.11.2023 17:00             
Библиотеката в Монтана кани на среща с писателя - разказвач на „приказки от Северозапада“

Регионална библиотека „Гео Милев“-Монтана кани на среща с писателя - разказвач на „приказки от Северозапада“, родом от град Берковица, Борислав Костов.
На 23 ноември 2023 г. /четвъртък/ в 17:00 часа той ще представи книгата си „Гола деветка, двойка попове и каре гробари“ с илюстрации на Виолета Белчева, двукратен участник в Биенале на българската илюстрация през 2018 и 2020 г.
Книгата съдържа 36 разказа за миналото и настоящето, събрани в 200 страници цветен печат, които ще Ви поведат към истинското и измисленото.
Борислав Костов е завършил немската гимназия в Ловеч и висше образование в УНСС (ВИИ „Карл Маркс“) - София. Твори успешно в областта на поезията и прозата. Автор е на монографии, посветени на писателя-дисидент Георги Марков, поета Пеньо Пенев и футболната легенда Георги Аспарухов – Гунди. Носител е на награди от национални конкурси за Яворова поезия, любовна лирика, хумор и сатира. Любопитен факт в биографията на Борислав Костов е, че той е първообраз на един от героите от култовия български филм „Вчера“, чийто сценарист е известният писател Владо Даверов, негов приятел и съученик от немската гимназия в Ловеч. 
„Преди четиридесет години се отдалечих от Северозапада, но го запазих дълбоко в себе си. Там останаха мълчаливи най-близките ми хора...Там остана благодарността ми, че дишах с величествената планина, окъпвах погледа си в неспиращия бяг на Дунава и пренасях върху белия лист думите на сърцето. Четиридесет години и приблизително толкова мои книги в тях остават жалоните на поезията и прозата. В много от тези книги в литературния изказ тупти тематиката на родния край, героите ми са облечени с дрехите на измислени и истински образи, словоредът „гърми” с причудливия местен диалект и навремени зад него наднича добродушното лице на северозападния Андрешко, или болката на осъденото безвремие по тези географски ширини. След поредица от журналистически материали, след книгите ми „Градче със дъх малинов”, „Северозападе, мой Северозападе”, „Вол за Вола” и „Приказки от Северозапада”, отново се завръщам при приятелите и читателите ми. На 23 ноември в Монтана и на 24 ноември в Берковица ще представя последната си книга с весели и тъжни разкази „Гола деветка, двойка попове и каре гробари”. Много от героите са тукашни автентични личности в автентични сцени от детството ми и по-късните години, преминали като бърза река, и оставили не само камъчета, а златоносен пясък от родния край.
Има много поети и писатели, които са били мои учители, има много прекрасни мисли в творбите им, но засега изпитвам вълнението на онова: „Да се завърнеш в бащината къща...”