Свят

Със 70% повече мигранти са влезли нелегално в Хърватия тази година

  21.11.2023 08:20             
Със 70% повече мигранти са влезли нелегално в Хърватия тази година

Около 62 хиляди нелегални мигранти са преминали незаконно хърватската граница тази година, което представлява увеличение със 70 процента спрямо миналата година, съобщи хърватският вестник „Ютарни лист“, позовавайки се на доклад за нелегалната миграция на хърватския парламент, предаде БТА.

Според данни от доклада половината от влезлите незаконно в Хърватия мигранти не са се регистрирали в хърватски лагери за мигранти, а 97 процента от тях са напуснали Хърватия скоро след влизането си и са заминали за други европейски страни. 

В близост до границите на Хърватия с Босна и Херцеговина и Словения са заловени с 60 процента повече трафиканти на мигранти в сравнение с миналата година, като две трети от тях са чуждестранни граждани, а само една трета – хървати.

През 2020 година 1932 мигранти за потърсили убежище в Хърватия, а за тази година броят им е достигнал до 54 482. Това е почти 30 пъти повече, посочва вестникът.

През Хърватия са преминали три пъти повече граждани на Афганистан, Турция, Мароко, Пакистан, Ирак и Бангладеш отколкото през годините преди Ковид-19 пандемията и войната в Украйна. Осемдесет процента от мигрантите са мъже.

В доклада на хърватския парламент се посочва още, че една от причините за повишения трафик на мигранти по хърватските граници е безвизовият режим на страните от Западните Балкани с ЕС, както и либералния режим, който Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора имат с Китай, Турция и Русия.