Лайфстайл

Избираме дрехите си според цвета на очите

  21.11.2023 09:30             
Избираме дрехите си според цвета на очите

Британски учени разкриха начина, по който избираме перфектните дрехи според цвета на очите си. Изследването е публикувано в списание Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts.
Служители на университета "Сейнт Андрюс" са установили, че при избора на подходящо облекло следва да се ръководите от цвета на очите, а не на кожата или косата си. Те провели експеримент, в който участвали 200 души с различен външен вид. По време на изследването участниците били фотографирани и им бил предоставен оригиналният кадър, както и снимка с променен цвят на кожата: на светлите респонденти бил придаден ефект на тен по тялото, а на смуглите, напротив, изсветлели лица. След това те бяха помолени да изберат цвета на дреха, който най-добре съответства на външния им вид на всяка снимка.
Професор Дейвид Перет заяви, че повечето хора избират един и същ цвят, независимо от цвета на кожата си. Синьото е предпочитано от хората с по-светъл тен, докато червеното е предпочитано от тези, които имат по-тъмна кожа по начало. След това участниците били помолени да изберат и най-добрите цветове на идентични снимки на сини и кафяви очи - синьото било предпочитано при първите, докато червените или оранжевите нюанси били подходящи за снимки с тъмнооки.
"Нашите резултати показват, че акцентът върху цвета на кожата при избора на лично облекло, за който говорят почти всички стилисти, е неуместен. Цветът на кожата може да е важен от разстояние, например при модел на модния подиум, но при нормални срещи, като обяд или лично интервю, при избора на нюанса на визията значение имат именно очите", заключава Перет.