Избори Събития

Д-р Цветан Ценков застава начело на Община Видин за втори мандат

  13.11.2023 16:33             
Д-р Цветан Ценков застава начело на Община Видин за втори мандат

На тържествено заседание днес новоизбраните общински съветници и кмет на Община Видин, както и кметовете на кметства в населените места положиха клетва за встъпването си в длъжност. В началото прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз. Събитието бе открито от областния управител на Видин Иво Атанасов.

На заседанието присъстваха също народният представител Любен Иванов, заместник областният управител Ани Арутюнян, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, районният мюфтия Неджати Али и др.

След полагането на клетвата и подписването на клетвените декларации, в.и.д. кмет на Община Видин Юлиян Петров връчи символите на властта на д-р Цветан Ценков, който поема управлението за втори пореден мандат.

Новоизбраният кмет се обърна към присъстващите, като в своето изказване благодари първо на екипа, с който е работил по време на предизборната си кампания. Той изрази разочарованието си от негативизма и нападките срещу него и неговото семейство по време на тази кампания, което е изключително неприемливо поведение за хора в 21 век. Д-р Ценков заяви, че въпреки усилията да се дискредитира работата на кмета и Общината в предишния мандат, започнатото ще бъде завършено: „Изборите приключиха. Те не са за кмета Ценков или за общинските съветници. Те са за гражданите на Видин“. И подчерта, че няма как местната власт да работи без централната, а цялата конфронтация по време на изборите го е изненадала. „Аз ще положа усилия всичко това, което се случи, да излезе наяве. И ще се опитам наистина да убедя централната власт, че трябва да работи с местната. Ние тук си говорим за неща, за които аз още през 2021, 2022 година съм пратил документи, писма до народните представители, до Министерски съвет, с които искаме средства за нашата история. Ние имаме осем национални обекта. Да, руши се „Баба Вида“, ама някой да е отпуснал пари?! Къде са общинските съветници, които трябваше да гласуват 100-те хиляди лева, заложени в бюджет 2023, за да можем поне да отстраним това, което е назряло?“. Видинският кмет бе категоричен, че той и неговият екип ще работят в името на нашия прекрасен град – перлата на Дунава: „И наистина Видин да се превърне в един от най-големите културни и фестивални центрове, в една от най-добрите индустриални зони, да има най-хубавия транспорт, да има най-хубавата спортна общност и да създадем много, много неща, които са заложени и нашите съграждани ги виждат“. Цялото изказване може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=bF7kPnLz0IQ

Заседанието продължи работата си под ръководството на най-възрастния общински съветник – Тодор Вълчев. За провеждането на избора на нов председател на местния парламент бе определена тричленна комисия. И тримата предложени кандидати – Генади Велков от Местна коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ), Валери Димитров от ПП ГЕРБ и Валери Сираков от ПП „Възраждане“ не събраха необходимия брой гласове и процедурата се проведе отново.

https://www.konkurent.bg/news/16998834073642/kmetat-tsenkov-se-zakle-ne-izbraha-velkov-za-predsedatel-na-obshtinskiya-savet-vav-vidin

На второто гласуване резултатът бе 16 гласа за Генади Велков и 12 за Валери Димитров. Комисията отчете 4 празни плика и една недействителна бюлетина. Така че председател не бе избран (за това са необходими 17 гласа от общия брой - 33 на общинските съветници).