Избори Събития

Адвокат Петър Петров обжалва в съда изборите на кмет и общински съветници в Монтана

  09.11.2023 10:34             
Адвокат Петър Петров обжалва в съда изборите на кмет и общински съветници в Монтана

Адвокат Петър Петров от партия „Възраждане" е подал две жалби в съда – срещу избора на кмет на община Монтана и срещу избора на общински съветници. Адвокат Петров беше кандидат за кмет на Монтана и водач на листата за общински съветници. Той събра 2 743 гласа за кмет, което е 14,70 на сто, а избраният кмет Златко Живков има 11 701 гласа, което е 62,70 %. Кандидат-съветническата листа на „Възраждане" беше подкрепена от 1437 души и събра 10,02 %. Така успя да вземе четири мандата в общинския съвет. Адвокат Петров също беше избран за съветник, но се отказа от мястото си.

Делата по жалбите на Петър Петров, заведени в Административния съд в Монтана,  са с номера 698 и 699. Първото – срещу решение 160 на общинската избирателна комисия, с което Златко Живков е обявен за избран кмет на Монтана, е на доклад при съдия Рени Славкова. Второто срещу решение 161 на ОИК – Монтана, с което са обявени избраните общински съветници, е разпределено на съдия Огнян Евгениев.

До момента с Административния съд в Монтана са заведени 23 съдебни дела срещу обявени изборни резултати в различни общини.