Здраве Лайфстайл

Уасаби подобрява паметта на възрастни хора

  08.11.2023 14:40             
Уасаби подобрява паметта на възрастни хора

Екип от изследователи в областта на когнитивното здраве и стареенето от различни институти в Япония установиха, че приемането на уасаби от възрастни хора подобрява и краткосрочната, и дългосрочната им памет, съобщи електроното издание „МедикълЕкспрес”.
Уасаби е растение, разпространено в Япония и руския Далечен изток, сравнявано от мнозина с хрян. Използва се като подправка, силно люто е. Известно е, че помага за намаляване на възпаленията в различни органи благодарение на наличието на 6-метил сулфонил хексин изотиоцианат (6-MSITC), който има и антиоксидантни свойства.
Отскоро се смята, че уасаби помага и при когнитивни увреждания заради предполагаемия успокояващ ефект върху мозъка.
За теста група доброволци са приемали дневна доза от растението в таблетна форма, а контролната група – плацебо, в продължение на три месеца.
За целите на проучването 72-ма възрастни участници, разделени в две групи, са получавали съответно всеки ден уасаби в таблетна форма и плацебо вечер преди сън.
Резултатите сочат, че при доброволците, приемали таблетки с уасаби, има подобрения в дългосрочната и краткосрочна памет. Те са се справяли по-добре в тестове за асоциации, сред които свързване на имена с лица. Промени в когнитивните им способности обаче не са регистрирани.
Проучването е публикувано в сп. "Нутриънтс".