Лайфстайл

Кои храни са трите най-полезни дарове на есента

  08.11.2023 09:30             
Кои храни са трите най-полезни дарове на есента

Терапевтът и диетолог Елена Тихомирова посочи трите най-полезни есенни продукта пред в. "Известия"- тиква, цвекло и бяло зеле.
Специалистката препоръчва да се добави тиква към есенното ни меню, тъй като тя има много фибри. "В 100 грама тиква се съдържа дневната норма на витамин А, който е необходим за производството на хормони, а също така е полезен за зрението и имунитета", допълва тя.
Червеното цвекло също е един от най-полезните есенни зеленчуци. Според диетолога основната ценност на този зеленчук са антоцианите, които го оцветяват в лилаво. Тихомирова обясни, че антоцианините помагат на организма да се бори със свободните радикали, спират окислението на свободните радикали, както и помагат в борбата със стреса и забавят процеса на стареене.
Лекарят посочи бялото зеле като полезна и здравословна есенна храна. Според нея във всички видове зеле се съдържат вещества, които предотвратяват развитието на рак на гърдата при жените. Освен това бялото зеле съдържа витамин U, който има свойството да заздравява лигавиците. То е и добро средство за предотвратяване на обостряния на гастрит и стомашни язви.