Избори Събития

Четирима кметове в област Монтана са с мнозинства в общинските съвети

  06.11.2023 11:05             
Четирима  кметове в област Монтана са с мнозинства в общинските съвети

Кметът на Монтана Златко Живков, на Георги Дамяново Нина Петкова, на Чипровци Пламен Петков и на Брусарци Наташа Михайлова ще работят в относителен комфорт през следващия си мандат. Те са единствените с мнозинства  в общинските съвети. Останалите ще се борят  с шарени местни парламенти.

В Монтана местната коалиция на Живков, в която влизат СДС, ГЕРБ, БНД, ВМРО – БНД и ЗНС има 19 от 33-ма съветници. В Георги Дамяново ГЕРБ, чийто кандидат беше Петкова, спечели 8 от 11-те мандата. С 8 от 11 съветници е ГЕРБ и в Чипровци, а в Брусарци партията има 7 от 11-те мандата.

В 11-те общински съвета в региона общият брой на съветниците е 165.

ГЕРБ са спечелили 60 места, но ако към тях се прибавят и мандатите на местната коалиция на Живков, в която ГЕРБ е най-голямата партия, съветниците им стават 79.

С 32 - ма съветници в 11-те общини са коалициите, в които влизат ДПС и НДСВ. Те имат най-много мандати в Лом – 7, а в Монтана – 5.

ПП-ДБ са с 13 мандата в 11-те общини. Най-много съветници коалицията има във Вършец – петима. Без представители на Промяната са общинските съвети в Бойчиновци, Брусарци, Медковец, Чипровци и Георги Дамяново.

БСП е само с 10 съветници в цялата област. В 7 общини – Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Чипровци и Георги Дамяново социалистите не са спечелили нито един мандат.

„Възраждане" са без съветници в малките парламенти на Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Медковец, Якимово и Георги Дамяново. В останалите  общини партията има общо 9 съветнически мандата. Най-много – четири, са в Монтана.

БЗНС има общински съветници в Монтана, Берковица, Вълчедръм. Общият им брой е 5.

Само двама общински съветници има Левицата в цялата област Монтана. Те са в Медковец.

Коалицията „Заедно за силна община" има 6 мандата в Бойчиновци. Светлин Сретениев, който спечели кметското място, беше неин кандидат.

Трима са съветниците на коалицията в Георги Дамяново. Там кандидат на „Заедно за силна община" за кмет беше Дилян Димитров, но той не влиза в общинския съвет.

С двама съветници в Якимово е партия Българска нова демокрация, а „Алтернатива за гражданите" има един в Берковица.