Избори Събития

Обръща ли изборния резултат Александър Матеев във Видин?

  03.11.2023 19:53             
Обръща ли изборния резултат Александър Матеев във Видин?

След разкритията за грандиозни злоупотреби с публични средства в община Видин, след данните за тежкото финансово състояние на общината, за неспазване на изискванията на Закона за устройство на територията и този за обществените поръчки, след изнесените факти за опити за измама на фиска и държавната хазна и след пълната мобилизация, и подкрепа на всичките участници в изборите във Видин от първия тур, с изключение на БСП и запазилите мълчание „Възраждане", ще успее ли Александър Матеев да обърне изборният резултат?!
Внимателният преглед на резултатите от първия тур прави впечатление, че коалицията, издигнала досегашният кмет Ценков, получава допълнителни 12 %. Те не са отразени в листата му за съветници, но за сметка на това ДПС правят силно представяне за съветници 12% и процентът на ДПС, събран с този на листата на кмета дават точно изборният резултат на Ценков. Възможно ли е там да се крие разковничето? 
За сравнение - Александър Матеев получи почти 20 % изборен резултат, приблизително, колкото и листата за съветници на ГЕРБ. Същите резултати имат и всички останали кандидати, които получиха съизмерими проценти между листа и кандидат за кмет. 
Това разминаване, единствено при Ценков, няма как да не направи впечатление. 
Дали ДПС са решили да изиграят партньорите си от ГЕРБ във Видин или тежките финансови обвързаности по основните проекти в града – като започнем от бул. Панония и стигнем до проекта за подмяна на отоплителните уреди за над 25 млн.лв., които явно са в ръцете на местните представители на ДПС не се оказаха решаващ фактор в изборите за Видин?!
Ако се окаже вярно, че досегашният кмет е имал увереност да спечели изборите още на първи тур, а победителите не ги съдят, какво ще се случи сега на балотажа, когато местните структури на всички големи политически играчи в региона от първия тур са решени да обърнат резултата в полза на Матеев. Математиката сочи, че това е напълно реално. Всичко зависи от видинчани. От хората, които през последната седмица възмутено и уплашено повдигат вежди и си задават въпроса откъде се взеха тези гласове за Ценков. Няма да коментираме мълвите за финансовата мощ, които досегашният кмет е демонстрирал. Всеки сам избира бъдещето си. С интерес обаче ще следим какво ще направят видинчани. А шансовете на Матеев да стане следващия кмет на Видин са напълно реални.
Купуването и продаването на гласове е престъпление.