Свят

Хаити призова в ООН за спешно изпращане на международни сили в страната

  23.09.2023 13:25             
Хаити призова в ООН за спешно изпращане на международни сили в страната

Премиерът на Хаити призова Съвета за сигурност на ООН да разреши спешно изпращането на международни сили, които да помогнат на полицията в борбата с бандите в страната, предаде Франс прес.
"Ежедневието на хаитянския народ е трудно, затова Съветът за сигурност трябва да действа спешно, като разреши разполагането на многонационална полицейска и военна мисия за подкрепа на сигурността", заяви Ариел Анри от трибуната на ООН, близо година след като за първи път отправи призив за такава намеса.
Вчера САЩ обявиха, че отпускат още 65 милиона долара помощ за полицията в Хаити и също призоваха Съвета за сигурност на ООН да подкрепи официално разполагането на многонационална мисия за сигурност, която да помогне на карибската страна в борбата с парализиарощото живота в страната насилие от страна на бандите.
На среща в Ню Йорк, посветена на ситуацията със сигурността в Хаити, американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че мисията, оглавена от Кения, може да бъде разположена "до месеци". "Наистина нямаме време за губене", подчерта той.
Миналата година Хаити поиска помощ за борба с бандите, които тероризират столицата Порт о Пренс. Съветът за сигурност може да гласува още през следващата седмица изготвена от САЩ резолюция в подкрепа на разполагането на многонационални полицейски сили, казаха дипломати.
Макар правителството на Байдън да не предоставя войски, то ще работи с Конгреса, за да осигури 100 млн. долара за логистична и финансова подкрепа на многонационалната мисия. Това може да включва разузнавателна подкрепа, въздушен транспорт, комуникации и медицинска помощ, отбеляза Блинкън.
Обявените вчера 65 млн. долара са предназначени за засилване на способността на хаитянската полиция да се справи с бандите, допълни той.
САЩ налагат също нови забрани за издаване на визи на бивши и настоящи хаитянски длъжностни лица, които според Блинкън позволяват това насилие.
Вашингтон подкрепя виждането на Кения за мисия по сигурността в три части, включваща подпомагане на хаитянската полиция, гарантиране на сигурността  сигурността на важната инфраструктура и пътните артерии и укрепване на правоприлагането в дългосрочен план, заяви държавният секретар на САЩ.
"Не трябва да изоставяме Хаити", заяви кенийският президент Уилям Руто в четвъртък пред Общото събрание на ООН.
Страните са предпазливи по отношение на подкрепата за неизбраното правителство на премиера Ариел Анри, който заяви, че при настоящата несигурност не могат да се произведат честни избори. Хаити е без избрани представители от януари.
"Моето временно правителство е решено да свика избори възможно най-скоро", заяви Анри в Ню Йорк вчера, като подчерта, че сигурността в Хаити се е влошила до "критична точка", тъй като "престъпниците се смятат за  всесилни". "Моля за помощ, за да могат хаитяните да останат по домовете си", каза той и отново поиска "помощ за укрепване на националната полиция на Хаити, за да може тя наистина да отговори на предизвикателствата, пред които е изправена", както и разрешение от Съвета за сигурност за тази помощ.
Тази седмица водача на най-влиятелната хаитянска банда призова за въоръжено сваляне на Анри, като призова хаитяните да излязат по улиците на протест  срещу неизбраното правителство.

Източник и снимка:БТА