България Здраве

Завръща ли се отново COVID-19 в България

  23.09.2023 10:04             
Завръща ли се отново COVID-19 в България

Със започване на учебната година, със завръщането на хората от почивки и започване на работа, времето се захлажда и все повече хората ще искат да прекарват на закрито, а не на открито. Затова няма да е изненада, че коронавирусът ще започне все повече да се предава и ще има все повече заразени, а когато има повече заразени, има повече болни. Това заяви пред NOVA епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков.
По думите му сега голяма част от хората вече имат някакъв имунитет и той може да не ги предпази непременно от заразяване, но до голяма степен ще ги пази от тежко протичане на болестта.
"Има някакъв дял в страната на ваксинирани хора. Има хора, които са прекарали заболяването вече веднъж. Така че ситуацията няма да е толкова драматична. Но при COVID-19 имунитетът с времето се износва, така че хората, които не са си сложили бустер, които са прекарали инфекцията отдавна, които са ваксинирани отдавна, са отново под риск за малко по-тежко протичане", подчерта епидемиологът и призова хората да идат да се ваксинират.
Той обясни, че COVID се различава от другите вируси по-скоро в по-късните фази, когато човек започне да се влошава, но тогава е малко късно да се взимат мерки.
"Противовирусните средства, когато се взимат, трябва да се взимат много рано в процеса. Така че всъщност най-добрият начин е да се направи тест. Скептицизмът срещу ваксините е напълно необоснован. И ако човек вече е прекарал инфекцията, разбира се, той има имунитет. Но най-сигурният, най-безопасен, най-лесен начин за превенция на тежко протичане си остава ваксината. И не само ваксината, но и на хора, които са ваксинирани - трябва периодично да си правят така наречените бустери, защото имунитетът с времето намалява", посочи той./ nova.bg