Събития

Монтана празнува Независимостта с шествие по улица 22 септември СНИМКИ

  22.09.2023 12:55             
Монтана празнува Независимостта с шествие по улица 22 септември СНИМКИ

Мажоретки и  духов оркестър поведоха  празничното  шествие в Деня на независимостта в Монтана. То премина по улица „22 септември“ и  стигна до централния площад „Жеравица“

„В края на ХIХ и в началото на ХХ век  нашата страна има изключително бързо и бурно развитие. С население от  4,5 милиона души тя е най-голямата държава на Балканите. През 1907 година златният лев е с  най-голямо покритие. Строят се големите обществени сгради. България е  надигнала снага, но все още има остатъци от миналото, които пречат цивилизованият  свят да  ни приема като пълноправни партньори. Последните тухли в стената на империята падат на 22 септември през 1908 година.  В църквата „Свети Четиридесет мъченици“ във Велико Търново Александър Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват княз Фердинанд и министрите.  С този акт князът е провъзгласен за цар, издига се международният авторитет на страната ни и тя вече е равноправна на другите държави. Поклон пред паметта на нашите предци, които промениха историята. Бог да пази България.“, каза пред събралите се граждани на площада кметът Златко Живков.

Празничният концерт започна с  марша „Родина“ на Николай Братанов, в изпълнение на духовия оркестър „Дико Илиев“ към читалище „Разум“. В програмата бяха включени Дикоилиевите „Лудо младо“ и „Дунавско хоро“. Ансамбъл „Пъстрина“  представи „Северняшки танц“, „Танци от видинско“, „Лазарки“ и „Шопски вихри“. Солисти на Народен хор „Пъстренец“  изпълниха любими народни песни.