Избори Интервю Събития

Инж. Иван Лазаров: Да си кмет не просто е престиж, това е признание

  20.09.2023 07:00             
Инж. Иван Лазаров: Да си кмет не просто е престиж, това е признание

Какво беше по-различното в този управленски мандат?

Китайската поговорка, че е проклятие „да живееш в интересни времена“ ни застигна с пълна сила през последните четири години. Ковид, проливни дъждове с разрушаване на инфраструктурата, непомнена от години политическа криза, а последната година – без Закон за държавния бюджет. Дори не споменавам външнополитическите тревоги. Това се отразява на ежедневния живот на хората, но особено силно на управленските решения, които един кмет трябва да взима.

Как да има баланс, кое да бъде приоритет, как да се намери справедлив път между интересите на различните групи в общността – институции, бизнес, местни хора, социално слаби, а и гости.

Мисля, че се справихме доста добре. Привлякохме нови инвеститори и в момента се строят два нови модерни хотела. Запазихме интереса към Вършец и по време на пандемията, а в момента определено сме сред най-разпознаваемите курорти на балнеоложката карта на България. Продължаваме старите и надграждаме с нови социални услуги в полза на нуждаещите се – патронажна грижа, асистенти, почасова грижа, Център за настаняване от семеен тип за лица с увреждания, модернизиране на материалната база в тях.

Работим по инфраструктурата. Постоянни са усилията ни и в посока развитието на туризма чрез подобряване на градската среда, привличане на гости, реклама и участие в туристически изложения, поддържане в добро състояние на туристическите атракции.

Продължихме традицията от предишните мандати да правим една богата и разнообразна програма за Празника на курорта минералната вода и Балкана, с която също да привличаме гости през юли и август.

С реализацията на кой проект бихте искали да Ви запомнят като кмет на населеното място и община?

Вече три мандата съм кмет на община Вършец – време, за което сме направили сериозни, големи неща. И ми е трудно да избера едно от тях. Ето, само за последните четири години се случиха емблематични неща, които бяха признати като достижения в цялата страна. Такива са Палеопаркът, изцяло обновената Алея с чинарите. Палеопаркът с информационен център с експозиционна площ е разположен на 9788 м2. Той привлича многобройни посетители от цялата страна и чужбина, прекрасен е и за изнесени учебни занимания. Алеята с чинарите бе давана за пример в много национални публикации – като качествено и естетическо строителство.  В процес на изграждане е и новият фонтан. Помните стария – нефункционален, без естетическа стойност, много компрометиран. Положихме доста старание и усилия да съберем идейни проекти и да изберем такова решение, което да е красиво и да радва нашите съграждани и гости.

Много неща не са толкова „ефектни“, но пъка са много важни за качеството на живот на местните хора и гостите.  През последните четири години е реконструирана 2 538 метра водопроводна инфраструктура. Реконструираната улична инфраструктура е 6 144 метра в града и селата. Изградени са 15 799 м2 нови тротоари.

Извършена е рехабилитация на общинска пътна мрежа с обща дължина 11123 метра.

Напълно обновена и модернизиране на основната сграда на общинската детска градина „Слънце“ и прилежащото дворно пространство. Обновихме спортната инфраструктура в градския парк – волейболното и баскетболното игрища. 

Ако говорим и за изминалите мандати – няма как да не се радвам на Модерната спортна зала, която става все по-важна за развитие на спортния туризъм – често ни гостуват отбори както за подготовка, така и за състезания. Пречиствателната станция за отпадни води също е важен инфаструктурно съоръжение. Изпълнен с живото е изграденият летен амфитеатър на територията на градски парк – Вършец. Реализирахме проекти за подмяна на водопроводна мрежа, за рехабилитация на улици и общински пътища,  за подмяна на уличното осветление в цялата община – Вършец и селата.

Изградихме атракционен „въжен парк”, две. модерни детски площадки, две фитнес площадки на открито и една площадка за скейтборд на открито. Дървените къщички за представяне на местните занаятчии, производства и сувенири също допринасят за създаване на уютна централна градска част.

Гордеем се и с разкритата нова социална услуга „Център за настаняване от семеен тип на лица с физически увреждания в град Вършец“ с капацитет 15 места, защото грижата за беззащитните и хората с увреждания са мерило за нашата човечност.

За какво не ви стигна мандата?

Когато човек милее за своя град и има големи мечти за развитието му, все има какво да желае. Така че, колкото и много да е направено, за много неща времето и средствата не достигнаха. Ако трябва да съм максимално реалистичен, даже критичен - не успяхме напълно да отремонтираме общинската пътна мрежа и улиците в селата. Друг проблем, който на теория не е наша отговорност, а на бизнеса, но ние осъзнаваме неговата значимост и работим в тази посока – това е липсата на достатъчно транспортни връзки с областния град, със София, Враца и Берковица. Има какво още да се желае по привличане на инвестиции и разкриването на работни места, макар че и това са по-скоро бизнес решения. И един екологичен проблем остава неразрешен – бездомните кучета. Очакваме адекватни законови промени, които да дадат възможност на общините да намерят хуманен и реалистичен начин за справянето му.

Какво загубихте в личен план за последните четири години?

Мисля, че много хора всъщност не знаят колко енергия, усилия, стрес носи обществената работа. Човек трябва да е много устойчив и много да вярва в това, с което се е захванал, за да има сили да работи на максимум постоянно. Аз искрено вярвам в мечтата си за Вършец и това ми дава сили и кураж. Разбира се, разчитам и на един добре работещ и много професионален екип. Но това си има цена – по-малко лично време, по-малко време за близките, постоянно включен телефон и разбира се – желанието денят да е поне от 30 часа.

Все още ли е престижно да бъдеш кмет на Община?

Мисля си, че това зависи от ценностите на човек и, отново ще кажа, от мечтите му за общината.

Вижте тези дългогодишни кметове в малки селца в България – почти целият им съзнателен живот е минал в такава дейност и хората ги преизбират отново и отново, защото си вършат добре работата. Това не просто е престиж, това е признание. От друга страна сигурно има хора, за които да си кмет на малко населено място или на малка община, не е престижно – но престижът не е в количеството, а в качеството.

Ако ти си достоен човек, ако се грижиш за населението, ако градиш, как да не е достойно и престижно да си кмет на Община. Няма една мярка, всичко е до хората и ценностите им.

Тук сме, за да работим за общината и местното население, за родния край. И това не бива да ни прави суетни и горделиви, а напротив – смирени и благодарни, че хората са ни оказали доверие.

Удовлетворен съм от свършеното през трите мандата. Благодарен съм на екипа си и на хората от общината. Имам още много мечти и планове за община Вършец. Радвам се, че живея тук и съм част от днешния й ден.