Бизнес България

Илия Проданов подава оставка като съветник на земеделския министър

  17.09.2023 15:45             
Илия Проданов подава оставка като съветник на земеделския министър

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, подава оставка като съветник на земеделския министър Кирил Вътев.

По думите му решението да поема поста на съветник на министъра е било колективно на асоциацията, колективно е и решението за оставката. Фокусът сега трябва да e върху това колко много нерешени проблеми има в сектор "Селско стопанство", каза Проданов пред NOVA. 

Той посочи, че предстоящите протести нямат политически характер, единствената им цел е да решат проблемите, които от години тлеят в сектор, който произвежда голяма част от брутния вътрешен продукт на страната. Според председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите проблеми има в целия сектор "Селско стопанство" - при животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци, а фокусът се измества само върху зърнопроизводителите. 

„Надявам се, че премиерът е сгрешил и е искал да каже трактористи, а не терористи”, каза още Проданов по повод изказване от вчера на министър -председателя акад. Николай Денков. Според Проданов "недопустимото" изказване на премиера само обединява хората в земеделието, а не ги разделя. 

Проданов допълни, че още преди 15 дни зърнопроизводителите са поискали среща с премиера, но не са били потърсени за диалог преди решението на Народното събрание на отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна. Решението според него е било взето еднолично, без търсене на диалог. Нашите искания са ясни, ако министър-председателят има решение, да го каже публично, призова председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

В събота от асоциацията отказаха среща с премиера.