Здраве Събития

Запор за 300 000 лв. заплашва болницата в Белоградчик

  16.09.2023 15:00             
Запор за 300 000 лв. заплашва болницата в Белоградчик

Общинският съвет в Белоградчик ще обсъжда на своето заседание на 18 септември постъпило уведомление от управителя на белоградчишката болница за получени уведомления от частен съдебен изпълнител за задължения на лечебното заведение към кредитор в размер на 300 000 лева. Това съобщи за Радио "Видин" председателят на местния парламент в Белоградчик Боян Минков. 

https://www.konkurent.bg/news/16947711584205/bolnitsata-v-belogradchik-spira-rabota
"Съобщения, в които става дума за запор на сметките и за описване на имущество и на инвентар, което ще стане на 18 септември, в понеделник. Кредиторът ни уведомява, че ако до 19 септември, тоест във вторник, не получи плащането по задължението, ще предприеме крайни действия".
Това е четвърти път през настоящия мандат, в който белоградчишката болница се изправя пред подобни трудности, но сега положението е най-сериозно, посочи Минков. 
"Мисля, че трябва да намерим най-после решение, което да е радикално и генерално за нашата болница. Защото тя е болница, която обслужва 25 000 души население - няколко общини съседни, и не е възможно тя да затвори, просто хората ще останат без здравни грижи".
Ще се търси решение, вероятно ще се водят преговори с кредитора, за да не се стига до налагане на запори, обясни Боян Минков. По думите му Общинският съвет е взел решение ежегодно от общинския бюджет да се отпускат 300 000 лв. на болницата, но то вече три години не се изпълнява. 
Общият размер на задълженията на лечебното заведение е 1 300 000 лева, каза още председателят на Общинския съвет в Белоградчик.