Събития

Театърът в Монтана се захваща с Балканска драматургия

  05.09.2023 07:00             
Театърът в Монтана се захваща с Балканска драматургия

Драмата в Монтана се насочва към Балканска драматургия. Това каза при официалното си представяне новият директор Стефан Милков.  Той пое управлението на Драматичен театър „Драгомир Асенов" от 1 септември след конкурс.

„Иска ме се да поставяме български, сръбски, хърватски, северно македонски автори. Много ми се иска да направим и драматизация на роман.", каза Стефан Милков.

Плановете му са да открие сезона с „Пробен срок" на Николай Гундеров. Пиесата е камерна. Поставяна е в Театър 199.

„Пробен срок" е пиеса за усилието на общуване. Започваме  с нея, защото има  символика.", смята новият театрален директор в Монтана. Той иска да върне камерните представления. Трупата е с 8 актьори.

Стефан Милков е само на 37 години. Завършил е актьорско майсторство в колежа „Любен Гройс", а в Нов български университет – режисура.

„Първата сграда, която подаваме за финансиране на пълна реконструкция по Плана за възстановяване и устойчивост е тази на театъра. Тук има парадокс, защото трупата е общинска, но сградата е държавна и до момента нямаше как да финансираме пълния й ремонт. Правим малко спешни ремонти. Сега се заемаме с покрива на кукления театър, защото при дъжд вали в салона. Няма как театърът ни да има публика, ако сградата е в аварийно състояние.", подчерта кметът Златко Живков.