Събития

Монтана ремонтира основно 22 общински социални жилища

  28.05.2023 06:00             
Монтана ремонтира основно 22 общински социални жилища

В напълно нова среда живеят 77 души, общински наематели. Те са възрастни мъже и жени  със здравословни проблеми, хора от уязвими групи, социално слаби родители с деца.

„Това беше труден процес, но направихме правилния избор да ремонтираме съществуващи жилища, вместо да строим нови. Наемателите живееха при много неблагоприятни условия. Повечето от тях са хора, които трудно могат да си платят текущите сметки. Помещенията бяха в лошо състояние. Сега те са променени, ремонтирани,  осъвременени и по-уютни. Благодарността, която видях в очите на хората, оправдава всичките ни усилия", каза кметът Златко Живков.

Ремонтът на общинските жилища е извършен по проект за осигуряване на съвременни социални жилища, финансиран от оперативна програма „Региони в растеж" в изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване развитие на Монтана. Инвестицията е в размер на 1  144 000 лева като от тях 1 024 000 лева е безвъзмездна финансова помощ, останалите са от бюджета на  община Монтана.

Обновените социалните квартири се намират в ж.к. „Младост" 1 и в 2. Това са 11 гарсониери, 10 двустайни  апартамента и един  тристаен.  Направен е цялостен вътрешен ремонт, подменени са  мебелите и домакинските електроуреди.