Събития

Походници, жители и гости на Козлодуй отдадоха почит към Ботев и загиналите за свободата на България

  28.05.2023 15:19             
Походници, жители и гости на Козлодуй отдадоха почит към Ботев и загиналите за свободата на България

На 27 май, от сутринта, започнаха да пристигат в Ботев парк участниците в 75-ия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета”, съобщиха от общинската управа в атомната столица. 
По традиция в 18:30 ч. кметът на община Козлодуй Маринела Николова първа се обърна към походниците: „Бъдете горди, че сте потомци на великия Ботев! Бъдете горди, че сте българи! ”. Областният управител на област Враца Георги Митов официално откри похода: „Всички вие, над 1500 човека, ще се слеете с хилядите Ботеви поклонници, преминали най-значимия път в българската история, защото тази 120 километрова отсечка не е просто географско понятие, а пътят на Ботевата чета не е просто историческо събитие. Това събитие носи в себе си величие, слава и мощ.”. На сцената присъстваха и заместник областният управител, и ръководителите на похода.
Празникът продължи с концерт на самодейните състави от общината и региона. На сцената се изявиха 120 танцьори, рецитатори, певци. В 20:30 ч. всички граждани и гости на община Козлодуй имаха възможността да наблюдават и традиционната възстановка на слизането на Ботевата чета от Национален исторически музей „Параход Радецки”. В изявата взеха участие родолюбци от Национален съюз „Единение” и от сродни организации. След тях на сцената излязоха Квартет „Българи” и Ансамбъл „Чинари”, които развълнуваха публиката със своите изпълнения.
На празника присъстваха народни представители, врачанският митрополит Григорий, областният управител на област Враца, заместник-областният управител, отец Пламен, кметове на общините Бяла Слатина и Мизия, кметовете на населените места от община Козлодуй, общински съветници, изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй”, представители от ДП РАО. 
Тържествената проверка и митинг-заря преминаха с участието на военно формирование, гр. Враца, и военен духов оркестър - София.
„Днес свеждаме глави и затаяваме дъх. Споменът за онези трудни но славни дни изпълва с трепет и вълнение сърцата ни. Паметта за безсмъртното дело на Ботев ни дава сили да вървим напред, да вярваме в утрешния ден, да градим отговорно бъдещето на нашия град, на нашата община, на нашата Родина. Дълбок поклон пред загиналите за свободата на Отечеството! Вечна слава на героите! Да живее България!”, с тези думи кметът на община Козлодуй Маринела Николова завърши словото си към всички присъстващи на бележитата дата 27 май.
В знак на признателност, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени десетки венци и цветя. Тържеството, посветено на 147-та годишнина от слизането на Ботев и неговата чета на Козлодуйския бряг, завърши с грандиозна заря.