Здраве Лайфстайл

Храни и напитки за сваляне на холестерола

  27.05.2023 14:40             
Храни и напитки за сваляне на холестерола

Високият холестерол е една от причините за влошено здравословно състояние, най-вече свързано със сърдечносъдовата система и кръвното налягане. Високият лош холестерол може да остане скрит задълго, а това може сериозно да застраши здравето.
За щастие има редица натурални начини да свалите холестерола благодарение на храните и напитките. Някои от тях имат значителен принос в понижаването на лошия холестерол и могат да подобрят състоянието и функциите на сърдечносъдовата система.

Кои са храните и напитките, които свалят холестерола?

Вино
Изненадващо за някои, за други не, но виното е приятел в борбата с лошия холестерол. Една чаша бяло или червено вино на ден може да подпомогне контрола на лошия холестерол. Виното дължи това свойство на антиоксидантите и танините в състава си, които въздействат върху натрупването на холестерол и триглицериди по стените на кръвоносните съдове.
Важно е обаче да не се превишава количеството на ден, тъй като прекалено много алкохол има тъкмо обратния ефект.

Бобови
Бобът, зеленият фасул, лещата и всички останали от тяхното семейство имат прекрасни свойства в свалянето на холестерола. Те са много богати на фибри, сложни въглехидрати и антиоксиданти, които понижават лошия холестерол и подобряват функциите на сърдечносъдовата, храносмилателната и имунната системи.

Бадеми
Бадемите са много полезни ядки. Те се борят много успешно срещу лошия холестерол благодарение на полезните мазнини в състава си. Те съдържат фитохимикали, които допринасят за намаляване на образуването на холестеролни плаки, прикрепящи се по съдовете и причиняващи запушвания.

Авокадо
Авокадото също е много полезна храна в борбата с високия холестерол, защото съдържа огромни количества фибри и полезни мазнини. Именно те се борят успешно срещу холестерола. Много хора погрешно смятат, че мазнините са опасни и водят до повишен холестерол.
Това се отнася само за наситените, преработените, трансмазнините и хидрогенираните масла. Ненаситените мазнини и омега-3 мастните киселини са именно най-добрият ви приятел в борбата с холестерола.

Горски плодове
Всички горски плодове са полезни за сваляне на холестерола. Боровинките, ягодите, малините, къпините са много богати на фибри и много бедни на захари. Това ги прави изключително полезни както срещу висок холестерол, така и за отслабване и контрол на кръвната захар.

Овесени ядки
Овесените ядки са прекрасна храна за понижаване на холестерола, защото са много богати на фибри и протеини. Редовното включване на овесени ядки на закуска може да помогне да понижите холестерола си с до 11%, според изследване, цитирано от healthdigest.com.

Елда
Елдата е с нисък гликемичен индекс, което означава, че допринася за контрола на кръвната захар. Тя обаче е и с изключително богато съдържание на протеини и фибри, което контролира холестерола и сваля нивата му в кръвта. Похапвайте елда редовно за здрава сърдечносъдова система и балансирано кръвно налягане.