Здраве Лайфстайл

Витамин D предотвратява психичните проблеми при децата

  26.05.2023 19:30             
Витамин D предотвратява психичните проблеми при децата

Финландски учени са открили връзка между витамин D и проблемите с психичното здраве при децата. Установено е, че високите дози от веществото могат да предотвратят бъдещи проблеми с психичното здраве. Резултатите от клиничното проучване са публикувани в списание JAMA Network Open.
В проучването са участвали 346 деца на възраст между две седмици и две години. Участниците са разделени на две групи, като едната получава стандартна дневна доза от десет микрограма, а другата - тройно по-голямо количество витамин D3 (30 микрограма).
Когато участниците стават на възраст между шест и осем години, те са били оценени за психиатрични симптоми с помощта на въпросник, който родителите са били помолени да попълнят.
Авторите стигат до заключението, че ежедневният прием на витамин D3 в доза, надвишаваща стандартната, намалява риска от психични проблеми в училищна възраст. Това означава, че при децата, които са получавали по-високата доза, вероятността да имат депресивно настроение, тревожност и затворено поведение е била по-малка.
По-специално, разстройства са наблюдавани при 11,8% от децата, които са получавали стандартната доза витамин D в размер на десет микрограма, преди да навършат двегодишна възраст. За разлика от тях, тези стойности са 5,6 % при децата, които са получили тройната доза./ БГНЕС