Свят

Прага купува шведски бойни машини за 2,7 млрд. долара

  26.05.2023 07:10             
Прага купува шведски бойни машини за 2,7 млрд. долара

Правителството на Чехия подписа договор с шведската компания БАЕ Систъмс хаглунд, което е шведско звено на британската компания БАЕ Систъмс, за закупуване на бойни машини на пехотата на стойност 2,7 милиарда долара. Съгласно договора Прага ще закупи 246 машини CV90, които биха могли да бъдат считани за леки танкове или бронетранспортьори, съобщи БТА. 

Чешката министърка на отбраната Яна Чернохова заяви, че закупуването на тези машини е значителен етап в модернизирането на чешката армия и в засилването на чешките отбранителни способности. Тази техника ще помогне на Чехия да оборудва бронирана бригада до 2026 г. Страната бе поела такъв ангажимент пред НАТО.

Прага ще започне разговори и с германското правителство за закупуване на около 70 танка "Леопард 2A8", съобщи още министърката. Доставката на танковете може да е до 2030 г.

Чехия предостави на Украйна военна помощ в размер на над 260 милиона долара от началото на руската инвазия там, припомнят агенциите.Жива награда за спортист №1 на Враца за 2022 г. в Етрополе
Дуото Данчев - Кътов осигури втора победа на ГДИН в Албена
Дунав /Лом/ заслужи трофея в Монтанско, пътят към СЗ Трета лига е открит
Отличниците на турнира в Крушовица
14 отбора от ученици се впускат в играта „Ботев оставя следи и днес“
Осъдиха 2-годишно дете на доживотен затвор в Северна Корея, открили Библия в дома му