Бизнес Интервю Събития

Дойчин Ганев: Предлагаме автентичен вкус с високо качество и без компромиси

  18.05.2023 08:00             
Дойчин Ганев: Предлагаме автентичен вкус с високо качество и без компромиси

В началото на май – между 6 и 8 май, се проведе XI Национален събор на овцевъдите в България. Мащабното събитието, организирано от  Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), се превърна в истински празник както за фермерите и професионалистите в бранша, така и за любителите на народните традиции,  бит и творчество.

Три дни широките поляни край Петропавловския манастир се огласяха от народни песни и танци. За гостите бяха изградени етно кътове, проведоха се възстановки и още много различни атракции. По данни на организаторите,  на събора са били показани над 1 000 животни - овце, кози, коне, кучета, магарета и много други.

Съборът бе открит от министъра на земеделието Явор Гечев. В своето слово той заяви подкрепа към българските производители, като носители на българщината. Именно уважението и солидарността, с усилията на нашите фермери и преработватели бе поставено като водещо мото на събитието: “Да! на българското производство”. “Да! на българските производители”, „Българските храни от български суровини“.  Като част от идеята за насърчаване на потреблението на овчи и кози продукти, се проведе специализирано изложение на традиционни и оригинални млечни продукти. В него взеха участие, над 30 животновъди от цялата страна, всички те преработващи собствено мляко. На самия Гергьовден, експертно жури с участието на водещи експерти от Министерство на земеделието, БАБХ и други, оцени продуктите по категории, за плътност, структура, цвят, масленост и вкус, и излъчи победителите.

В цели две категории - овче сирене и овчи кашкавал, комисията награди с първа и съответно с трета награда врачанската био мандра „Ръченица“. Зад марката стои фирма „Спект“ с управител Дойчин Ганев. Стопанството на г-н Ганев са намира в с. Костелево, в подножието на Врачанския балкан. От самото начало във фермата развива биологично животновъдство, а от 2018 г. и биологично производство на млечни продукти от собствено мляко.  Под марката „Ръченица“ се предлагат както традиционни, така и оригинални сирена, кашкавали и млека, със сертификат за биологично чист продукт. 

 

Какво е нужно за производство на качествено и вкусно бяло саламурено сирене?

За производството на бяло саламурено сирене с марка „Ръченица“  използваме единствено собствено мляко и подбрани за биологично производство закваски,  сирищна мая,  калций и отдаден екип. Техниките, по които приготвяме  сирена, кисели млека, масло, кашкавали и др. са традиционни, резултат от занаятчийски опит, предаван по тези места.  Заедно с нашите майстори всеки ден работим и се учим, за да постигнем това качество и вкус, с което свързваме домашно приготвените продукти.

С какво биологичния сертификат на вашите продукти ги прави по-ценни за клиентите?

Идеята ни като производители на млечни продукти е под етикета на мандра „Ръченица“ клиентите да откриват автентичен вкус - такъв какъвто предполага използването на чисто, натурално мляко и традиционни домашни рецепти. Био сертификатът гарантира, че през целия път от пасищата, на които пасат животните, през производството, до щанда, млечният продукт остава чист от пестициди, консерванти, ГМО, емулгатори, палмови мазнини и др. Звучи някак просто, но изискванията и трудностите пред био производителите са много и не малка част от тях прекратиха производство. Всъщност всеки, който избира биологично чист продукт, не просто прави своя здравословен избор днес, той дава своя принос такива продукти да има и за неговите деца в бъдеще.

Имат ли интерес у врачани към биологичните млечни продукти?

Да, много хора идват до вратите на мандрата, за да си купят от нашите продукти. Врачани са ценители и познават традиционния български вкус на сирената. Това е особено важно, защото масовата консумация на имитиращи продукти или такива с различни подобрители, променя представите за вкуса и мириса на млечните продукти. Опасявам се, че не малка част от децата и подрастващите, няма да познават автентичния вкус на натуралното прясно или кисело мляко. В тази връзка се надавам нашите биологично чисти, традиционни млека, сирена и кашкавали да станат част от менюто в детските градини и училищата в България. Децата трябва да получават висококачествени и здравословни млечни продукти, трябва да познават вкуса на автентичния, чист продукт и той да стане техен осъзнат избор през целия им живот. Това също е част от отглеждането и възпитанието на едно по-здраво и успешно бъдеще за страната. От няколко години зареждаме няколко от частните градини в София, но храненето с органично чисти продукти, трябва да е право и възможност за всяко българко дете.

Кои са вашите  любими продукти на мандра „Ръченица“?

Прясното сирене, сиренето смес от овче и козе мляко и сушеното сирене, което сме кръстили "Костемон". Да не забравя естествено най-любимото на всички клиенти овче кисело мляко, което също е носител на първа награда от Пловдивския панаир.

Има ли в община Враца други ваши колеги, съмишленици в биологичното производство?

Други, които са биологично сертифицирани, мисля че няма, но територията на общината има много инициативни стопани и производители.  През последните няколко месеца в сътрудничество с община Враца се работи активно по изграждането на общи стратегии и политики. Като част от тези инициативи дейностите по учредяване на МИГ, заедно с общините Борован и Вършец. Надявам се като резултат от тази съвместна работа, местните производители да се подпомогнат, да станат част от емблемата на Враца, част от идеята за чист, екологичен, туристически град с богата история и традиции.