Здраве Лайфстайл

Източници на фибри и витамини: Три продукта за здравето на женското сърце след 40 години

  13.05.2023 12:30             
Източници на фибри и витамини: Три продукта за здравето на женското сърце след 40 години

Грижата за сърцето става приоритет с остаряването на тялото. В допълнение към избягването на храни с високо съдържание на захар, сол и преработени храни е полезно да включите богати на хранителни вещества храни в диетата си.
Диетоложката Дина Мустабашич посочва най-добрите храни за поддържане на здравето на сърцето след 40, пише She Finds. Ето кои са те:

Мазна риба
Мазната риба е източник на омега-3 мастни киселини и полезни за сърцето протеини. Тази категория включва сьомга, сардини, риба тон, херинга, скумрия и аншоа. „Препоръчително е два пъти седмично да се консумира мазна риба, тъй като намалява нивото на възпаление и триглицеридите, както и риска от аритмия и атеросклероза“, обяснява диетологът.

Горски плодове
Плодовете са богати на антиоксиданти, които предпазват тялото от свободните радикали и ограничат възпалението (един от основните рискови фактори за редица заболявания, включително сърдечни заболявания). „Боровинките, къпините, ягодите и малините са сред най-здравословните плодове поради високото им съдържание на антиоксиданти“, посочва Мустабашич. Антиоксидантите в тях могат да предпазват от оксидативен стрес и възпаление, което води до сърдечни проблеми.

Ядки и семена
Ядките и семената съдържат омега-3 мастни киселини, които могат да намалят нивата на лошия холестерол. Те са и източници на фибри, протеини, витамини и минерали, посочва лекарят. Мустабашич съветва да изберете бадеми, орехи, макадамия, семена от чиа, коноп и ленено семе. Ядките и семената са не само страхотни като лека закуска, но и са чудесна добавка към овесени ядки, кисело мляко и смутита.