Бизнес Събития

Видин и Монтана в ТОП 5 на най-бедните градове у нас, а Враца...

  11.05.2023 12:30             
Видин и Монтана в ТОП 5 на най-бедните градове у нас, а Враца...

Макар брутният вътрешен продукт на България да е нараснал с 2,1% на годишна база през последните 3 месеца на предходната година и държавният дълг е намалял с процент на годишна база и да възлиза на 22,9%, финансовото състояние на страната ни не е цветущо, имаме едни от най-ниските доходи и ниво на заплащане – заплати и пенсии в Европа, високи нива на инфлацията, високи цени на основни хранителни продукти, влошено доверие на потребителите и по отношение на бизнес климата. Доходите и възможностите за бизнес обаче не са еднакви във всички части на страната. Наблюдават се както добре развити европейски градове с повече заможни жители, получаващи по-адекватно ниво на заплащане и с по-големи възможности за кариера и намиране на добре платена работа като Варна, Пловдив и т.н., така и градчета, сред които и областни, в които се отчитат високи нива на безработица и ниски доходи.

Кои са най-бедните градове в България

Фактът, че в страната ни има както богати, така и бедни градове, не следва да ни изненадва. Подобна разлика се наблюдава и в част от най-развитите страни в света като САЩ. Дори фактът, че градове, населявани от малък брой много богати хора могат да попаднат в списъка а най-бедните в страната, ако има много крайно бедни хора. Средната линия на бедността у нас е 525 лева, под която трайно са около цели 1/5 от българите, като се наблюдават разлики и по този критерий в София и в провинцията. В столицата например според Регионалната карта на бедността, изготвена от НСИ, за беден се счита всеки с доход под 832 лв., а във Видин и Монтана – всеки с доходи под 373 лв.

Кои са най-новите градове в България? Любопитен факт е, че в София процентът на бедните хора, чиито доходи са под линията на бедността, е сред високите, макар там да има много възможности за работа и доходност. Още по-невероятно звучи, че столицата ни е сред най-бедните региони в страната ни за 2021 година като там относителният дял на бедните спрямо средностатистическата линия на бедност варира между 25 и 28%. Вярно е, че там живеят и едни от най-богатите хора в страната ни, но това не променя споменатия факт.

Други 4 от най-бедните области в страната ни за 2021 година са: Враца, Стара Загора, Видин, Бургас. Важно е да отбележим, че през настоящата година данните показват изместването на Видин от Хасково, която област се превръща в най-бедната за България. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в югоизточната област Хасково е под 10 000 лв. годишно. За сравнение – средното ниво за страната е двойно. Тоест в настоящия момент списъкът на най-бедните градове в България изглежда така: Враца, Стара Загора, Хасково, Бургас. Предстои да видим дали изместването на Видин от Хсково е трайно или е моментна ситуация.

Враца не ни изненадва, че е в този списък на най-бедните градове в България, защото често чуваме за финансовите трудности и бедността на хората от Северозапада. Изненадата е Бургас – развит областен град и курорти селища, които през летния сезон са препълнени с туристи и по нищо не можем да познаем, че в Бургаско относителният дял на бедните спрямо средностатистическата линия на бедност е между цели 25 и 28%. Топ 10 на най-големите градове в България С по-добро финансово положение през 2021 година, но все така застрашени от бедност, се отличават областите Ловеч, Русе и Монтана с относителен дял на бедните спрямо средностатистическата линия на бедност между 22 и 25%. Още по-добре финансово са Кърджали, Ямбол, Плевен, Разград, Перник, Кюстендил, Видин и др, с относителен дял на бедните спрямо средностатистическата линия на бедност между 18 и 22%, също Шумен, Варна, Благоевград с дял 15-18%.

Ще ви изненадат и най-богатите градове в България, при които относителният дял на бедните спрямо средностатистическата линия на бедност е под 15%. За България това са две области – Силистра и изненада! Габрово, в което хората се славят със своята прословута пестеливост и стиснатост. Вероятно очаквахте съвсем други да са най-бедните градове в България, както и най-богатите. Ние също. Това обаче показва картата на официалната статистика за доходите и условията на живот, публикувана от НСИ, отнасяща се за предходна 2021 година. Остава да се надяваме броят на богатите градове да нараства, както и да намалява броят на бедните, в които до 1/5 от хората едва свързват двата края.

Източник: actualno.com