Лайфстайл

Хитри трикове за премахване на боя за коса от повърхности и дрехи

  10.05.2023 19:30             
Хитри трикове за премахване на боя за коса от повърхности и дрехи

Ако боядисвате косата си сами вкъщи, вероятно знаете как петна от нея могат лесно да попаднат по всякакви повърхности. Колкото и да внимавате, пръскането с боя по околните мебели и тъкани е почти неизбежно. И това се оказва проблем, защото боята за коса е агресивна и трудно може да се премахне и почисти.
За щастие има някои много хитри трикове, с които да премахнете боята за коса от различни повърхности. Кои са те?

Лакочистител
Лакочистителят е подходящ за разтваряне на петна от боя, тъй като съдържа вещества с активно разтварящо действие. Подходящ е за премахване на боя по кожата, не по предмети и други повърхности, защото може да ги увреди.

Сода бикарбонат
Содата също е подходяща за премахване на боя за коса по кожата. Не е препоръчително тя да се прилага върху други повърхности, защото може да ги увреди заради абразивната си текстура. Смесете 2 лъжици сода с 1 лъжица вода. Разбъркайте до получаване на паста. Втрийте в кожата с кръгови движения, след това изплакнете.


Паста за зъби
С паста за зъби успешно можете да премахнете петна от боя по кожата. Разтрийте засегнатото място с малко паста за зъби. Ако е засъхнало, може да използвате и стара четка за зъби. Изплакнете с вода след това. Не търкайте прекалено силно, за да не раздразните кожата.

Сода за хляб и ябълков оцет
Сместа от сода и оцет може да направи чудеса с премахването на боя за коса от текстилни материи. Смесете равни части ябълков или бял винен оцет със сода за хляб. Разбъркайте добре, докато се получи консистенция на паста. Втрийте в засегнатото място. Оставете да подейства известно време, след което изплакнете.

Спирт
Премахването на боя за коса със спирт е подходящо за емайлирани повърхности. Кислородната вода също върши чудесна работа за отстраняване на боя за коса от мивки, смесители и други гладки повърхности, за които сте сигурни, че няма да се увредят при прилагането им. Такива са плочки, вана, мивка, смесители.

Кислородна белина
Кислородната белина е подходяща за премахване на петна от боя по текстилни материи. Тя е добра опция, защото не засяга цветовете на дрехите, а разтваря остатъците от боя. Смесете ½ чаша кислородна белина с 2 чаши вода. Разбъркайте и накиснете засегнатия участък от тъканта в тази смес. Оставете да подейства известно време, изплакнете.