Лайфстайл

Имат ли влияние нашите мисли върху тялото?

  10.05.2023 14:40             
Имат ли влияние нашите мисли върху тялото?

Отдавна известна информация е, че мозъкът ни управлява моторните функции на тялото, както и ни дава способността да мислим съзнателно и несъзнателно. Но учени откриват връзка между процеси в мозъка и неволеви процеси в тялото като дишане и показатели като сърдечен ритъм.

При проучване е открита връзка между частта на мозъка ни, която е свързана с изпълнението на задачи и мотивацията ни и сърдечния ритъм, както и дишането. При промяна в начина ни на мислене, сърдечният ритъм и дишането се успокояват. 

Нашите мисли и чувства са свързани с движения и поведения, но засягат и части на тялото ни, които не са директно намесени в изпълнението на тези движения и дейности. Дори и части, които нямат роля при движението, се активират при самата мисъл за някакво движение.

Връзката между мозъка и тялото се оказва по-сложна, отколкото си мислим. Емоциите и чувствата могат да се изразяват и чрез процеси в тялото, и реципрочно процеси в тялото могат да предадат информация на мозъка ни, че има промени в обкръжението ни. Тази мрежа между частите от мозъка, които отговарят за когнитивните и моторните функции доказва връзката.