Лайфстайл

Проучване: Пушачите имат най-сериозни проблеми със зъбите

  09.05.2023 19:30             
Проучване: Пушачите имат най-сериозни проблеми със зъбите

Профилактичните прегледи при зъболекар са също толкова важни, както и тези при личния лекар. Обикновено и в двата случая чукаме на лекарския кабинет след като се появи болката. Зъбите е хубаво да се преглеждат профилактично на около 4 месеца, а оралната хигиена е изключително важна, особено за пушачите.

В световен мащаб тютюнопушенето е водещата предотвратима причина за редица хронични заболявания. То е рисков фактор и за оралното здраве. 

Цигареният дим не просто води до оцветяване на зъбите и лош дъх. Според проучванията при пушачите по-често се стига до загуба на зъби, стопяване на костта и отдръпване на венците. При пушачите се срещат нарушения на вкуса и обонянието, по-трудно заздравяване на рани, лезии на устната лигавица, втвърдяване и потъмняване на небцето. Тютюневият дим може също така да повлияе на развитието на пародонтално заболяване.

Именно устната кухина първа се среща с тютюневия дим, преди той да стигне и до кръвоносната и сърдечно-съдовата система. Цигареният дим съдържа над 8000 химични вещества, които се формират в процеса на горене на тютюна, като над 100 от тях са определени за вредни и потенциално вредни вещества. Едни от тях са катраните от цигарения дим, които водят до по-голям риск от злокачествени заболявания на устата.

Катраните в цигарения дим намаляват кръвоснабдяването и полепват по зъбите, образуват зъбен камък, допринасят за възникването на парадонтални джобове и кървене от венците. Ето защо пушачите по-често сядат на зъболекарския стол.