Лайфстайл

3 рецепти за пролетни ястия

  09.05.2023 14:40             
3 рецепти за пролетни ястия

Пролетта е тук и с нея идва и желанието за нещо ново и свежо. За да подобрите усещането за самите себе си и своето настроение, в следващите редове ви предлагаме няколко лесни и свежи рецепти. Ето ги и тях:

Пролетна салата с козе сирене
Ще са ви необходими:
За сиренето:
550 г козе сирене;
2 големи яйца;
сол;
черен пипер;
150 г галета;
½ ч. ч. олио.
За салатата:

1/3 ч. ч. зехтин;
сокът от ½ лимон;
1 скилидка чесън;
2 с. л. оцет;
1 ч. л. мед;
сол;
черен пипер;
300 г бейби спанак (или рукола);
150 г чери домати;
1 малка краставица;
¼ глава червен лук.
Първата стъпка от приготвянето на салатата е сиренето. Нарежете го на кубчета, които да не са много дебели. Сложете го във фризер за около 30 минути. В плитка купа разбийте яйцата и подправете със сол и черен пипер. В друга купа изсипете галетата. Извадете сиренето и го поставете първо в яйцата, след това в галетата. Подредете парченцата върху малка тава за печене. Ако сиренето започне да става меко, сложете го във фризера за 10-ина минути. В средно голям тиган загрейте олиото. Запържете сиренето за около 2 минути от едната страна, а след това и от другата, докато придобие златист загар. Готовите парчета сирене сложете в чиния, върху която предварително сте поставили кухненска хартия. Поръсете ги със сол (обикновена или морска). В малка купа разбийте зехтина, лимоновия сок, чесъна, оцета и меда. Добавете сол и черен пипер. В голяма купа нарежете и смесете бейби спанака, доматите, краставиците и лука и овкусете. Отгоре добавете парченцата козе сирене.


Пиле с лимон и сметана
Ще ви трябват:
60 г брашно;
100 г пармезан;
1 ч. л. сух чесън;
кората и сокът от ½ лимон;
сол;
черен пипер;
3 пилешки гърди (без кожа);
2 с. л. зехтин;
1 ч. л. масло;
2 скилидки чесън;
250 г бейби спанак;
130 мл сметана;
100 мл пилешки бульон;
1 лимон;
30 г пресен босилек.
В голяма купа смесете брашното, заедно с 30 г от пармезана, чесъна на прах и кората от лимон. Подправете със сол и пипер и разбъркайте добре. Потопете пилешките гърди в сместа от брашно, сложете ги в чиния и оставете настрана. В по-дълбок тиган загрейте мазнината и пържете пилешкото и от двете страни докато придобие златист загар. Оставете ги върху кухненска хартия. Намалете температурата и добавете маслото в тигана. Наситнете чесъна и го запържете за около 1 минута, добавете и спанака и гответе докато омекне. Прибавете пилешкия бульон, сметаната и останалия пармезан. Ако е необходимо, овкусете със сол и пипер. Разбъркайте. Нарежете лимона на полумесеци и ги добавете в тигана, гответе за 3-4 минути. Сложете пилешкото и гответе заедно още няколко минути. Преди да сервирате, гарнирайте с босилек.

Мароканска салата с моркови
Необходими продукти:
450 г моркови;
100 г светли стафиди;
100 г фъстъци;
30 г пресен кориандър;
2 стръка зелен лук;
30 мл зехтин;
2 с. л. чили паста;
1 с. л. мед;
сокът и кората от 1 лимон;
2 скилидки чесън;
1 ч. л. настърган пресен джинджифил;
кимион;
сол;
черен пипер.
В голяма купа смесете морковите, стафидите, фъстъците, кориандъра и зеления лук. В по-малка купичка разбъркайте добре заедно зехтина, сока и настърганата кора от лимона, чили пастата, меда, чесъна, джинджифила и кимиона. Изсипете така получения дресинг върху салатата и овкусете със сол и черен пипер.