Лайфстайл

Какво никога да не слагате в микровълновата

  08.05.2023 19:30             
Какво никога да не слагате в микровълновата

Микровълновата фурна е уред, който спестява много време и енергия. С нейна помощ не само претопляте студените ястия, но и готвите бързо и лесно. В нея обаче не трябва да се слагат някои видове храни и предмети, защото това крие риск от развалянето на уреда или на хранителните качества на ястията.
Какво никога не трябва да слагате в микровълновата?

Опаковки от стиропор
Стиропорът е материал, от който се правят много опаковки за храна, особено готова кухня за вкъщи. Стиропорът има съхраняващи и изолиращи свойства, заради които се използва за опаковки, в които да се запази храната топла и свежа задълго.
Ако сте запазили храната си в тези опаковки обаче в никакъв случай не го слагайте в микровълновата, защото стиропорът е лесно запалим при нагряване и се разтопява. Освен това е токсичен и при попадане в храната може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Яйца
Яйцата не са подходящ кандидат за микровълновата, защото при нагряване водата в тях започва да вибрира учестено, което води до пръсването им из цялата вътрешност на уреда. Това важи най-вече за цели яйца, които се опитвате да сварите в микровълновата. Чукнати яйца обаче също трябва да се готвят с повишено внимание в микровълновата и задължително под капак.

Празни съдове

Пускането на микровълновата с празен съд надали ще ви се случи, освен ако не е по погрешка. Гледайте да не я допускате, защото микровълните се удрят в празните съдове и стените на уреда. Когато няма течност или храна, която има поемаща вълните текстура, това кара микровълните да се връщат обратно, което може да предизвика прегряване и запалване.

Плодове
Не е добра идея да слагате плодове в микровълновата, защото те са сочни и при нагряване могат да експлодират. Това се случва заради кората или ципата, която повечето от тях имат. Течността във вътрешността се нагрява и разширява, а кората на плода е пречка за това. Така плодът се пръска из цялата вътрешност на уреда.

Алуминиево фолио
Фолиото е метал, който отразява микровълните. При нагряване той може да причини запалване. Ако претопляте храна увита във фолио, това може да я направи вредна за консумация и наситена с опасни съединения.

Вода
Водата лесно прегрява в микровълновата и може да изкипи. Точката на кипене се достига много по-бързо при микровълново нагряване отколкото при обикновено загряване на котлон. Имайте го предвид, когато топлите вода в микровълнова.

Хляб
Никога не стопляйте хляб в микровълновата, защото тя го прави лепкав, разпадащ се, а впоследствие многократно по-твърд от нормалното. В повечето случаи стоплянето на хляб в микровълновата го прави лепкав и разтеглив.

Сосове, супи без похлупак
Когато претопляте студена супа или някакъв сос, силно препоръчително е да го правите под капак. Това предотвратява бързото изкипяване на течността и разпръскването ѝ по стените на микровълновата.