Лайфстайл

Растения, които пречистват въздуха у дома

  08.05.2023 14:40             
Растения, които пречистват въздуха у дома

В ерата на здравословния начин на живот, темата за чистотата на храните, водата и въздуха е все по-актуална. От доста време не липсват десетки варианти на уреди, които могат да подобрят качеството на въздуха вкъщи, а производителите ни уверяват, че това ще се отрази благотворно и на цялостното ни здравословно състояние. Ако сте скептични към закупуването им, в следващите редове ще ви споделим как да подобрите средата си на живот с помощта на силата на природата. Кои растения могат да пречистят въздуха у дома? Ето и някои от тях:

Алое
Често пъти можете да го срещнете в състава на редица козметични продукти, а качествата му да хидратира и освежава кожата са безспорни. Този път обаче ще разгледаме още едно полезно свойство на това симпатично растение – то може да пречисти въздуха в дома ви, елиминирайки вредните въздействия, които могат да причинят формалдехида и бензола (отделяни при употребата на някои химични почистващи препарати и бои). Отглеждането му е лесно – достатъчно е да не прекалявате с поливането и да изберете да го поставите на място с достатъчно слънчева светлина.

Сансевиера
Това красиво растение можете да срещнете и под името „индийски меч“. То е изключително подходящо за отглеждане както у дома, така и на работното място. Отлично филтрира формалдехид, който може да се съдържа в почистващите препарати и дори в козметиката. За разлика от другите растения, през нощта сансевиерата поглъща въглеродния диоксид и отделя кислород. Ето защо можете да я отглеждате дори и в спалнята. Можете да декорирате с нея дори и банята, тъй като тя расте дори на слабо осветление и наличие на влага.

Бамбукова палма
Този вид палма може да се справи успешно с филтрацията на вещества като бензен и трихлоретилен. Можете да я поставите около мебели, тъй като в някои случаи те могат да отделят формалдехид (който се среща в пресовани дървени продукти, лепила, тъкани, шперплат и др.). Не поливайте обилно бамбуковата палма и по възможност я дръжте на място с непряка слънчева светлина.

Хлорофитум
Това растение е идеално за хора, които не ги бива в отглеждането на цветя, тъй като не изисква особени грижи. Вирее във почти всякаква среда, а ако случайно сте забравили да го полеете, няма да имате проблем с изсъхването му. За сметка на това, хлорофитумът ще се бори както с токсините, така и с въглеродния окис и ксилол. Не на последно място – той е напълно безопасен за домашни любимци.

Драцена
Тя идва от далечна Африка, но за сметка на това може да се срещне в почти всеки дом. За нея се твърди, че е едно от най-ефикасните растения за прочистване на въздуха вкъщи. Можете да се любувате на драцената и докато работите – тя ще подобри концентрацията и паметта ви. Следете да не преполивате почвата ѝ – нека тя е влажна, но не и мокра, за да не загният корените.

Фикус Бенджамин
За да му осигурите добър растеж, трябва да изберете за него добре осветена стая и да го поливате редовно. Може да се наложи да го пресадите 1-2 пъти в годината, тъй като бенджаминът расте много интензивно. Поливайте го само когато горният слой на почвата е сух и по възможност му осигурете достатъчно светлина, но без пряко огряване от слънцето.